Tudomány zöldövezet

Pokoli évek várnak ránk

2018 volt az eddigi negyedik legmelegebb év, a szakértők szerint azonban a következő öt év még melegebb lesz, rekordok dőlhetnek meg.

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Irodája, a genfi Meteorológiai Világszervezet (WMO), a NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) egymástól független elemzése alapján 2018 a negyedik legmelegebb év volt a sorban 2016, 2015 és 2017 után – írja az MTI. Az érintett négy év együttesen melegebb volt, mint bármely másik négyéves periódus korábban.

Az NOAA adatai szerint tavaly az átlaghőmérséklet 14,69 Celsius fok volt, ez 0,79 Celsius-fokkal melegebb a 20. századi, és 1 fokkal az iparosodás előtti időszak átlagánál. Az Egyesült Királyság Meteorológiai Irodájának adatai azt mutatják, hogy a következő öt év átlaga 14,73 és 15,27 Celsius fok között várható.

A feljegyzések kezdete óta a 20 legmelegebb év az elmúlt 22 évre esett.

Az elmúlt négy évben a melegedés üteme kivételes volt a szárazföldön és az óceánokban is”

– mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

A kutatók úgy véli, eredményeik világosan jelzik, hogy folytatódik a hosszú távú klímaváltozás. Az ENSZ szerint a világ jelenleg afelé halad, hogy a Földön az átlaghőmérséklet 2100-ra legalább 3 Celsius fokkal melegebbé váljon.

Patrick Verkooijen, a hollandiai Global Center on Adaptation kiemelte, a WMO jelentése rámutat, hogy a klímaváltozás nem egy távoli jelenség, hanem már itt is van.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik