Tudomány zöldövezet

Már nem sokáig gyönyörködhetünk a befagyott Balatonban

Egy friss kutatás szerint a klímaváltozás hatására eltűnhet a téli jégtakaró a Föld északi féltekéjén fekvő több ezer tó felszínéről. A jég eltűnése komoly hatással lesz a tavak környékén élő több millió ember életére, az ivóvízellátásra és a halfajokra.

Amerika és Európa északi területein jelenleg csaknem 15 ezer olyan tó van, amelyre a téli hónapokban az időszakos jégtakaró a jellemző. Ez azt jelenti, hogy ezek a tavak csak a hidegebb teleken fagynak be. Azon közösségek számára, amelyek az élelemszerzés és a társadalmi kapcsolataik miatt is rá vannak utalva a befagyott tavakon áthaladó utakra, már napjainkban problémát jelent az időszakos befagyás. A Balaton is rendszeresen befagy télen, igaz, a tó esetében a jég gazdaságilag és társadalmilag nem olyan meghatározó.

Az új kutatásban a szakértők minden korábbinál átfogóbban elemezték a tavak jégveszteségét – írja az MTI.

A kutatók azt állítják, hogy a jövőben még több tó válhat jégmentessé a téli hónapokban.

A szakértők úgy gondolják, ha a század végéig sikerül a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2 Celsius-fokban korlátozni, akkor több mint 35 ezerre fog nőni azoknak a tavaknak a száma, amelyekre az időszakos jégtakaró jellemző. Ez 394 millió, az érintett tavaktól nagyjából egy órányira élő emberre lenne hatással. A legrosszabb forgatókönyv szerint, amelyben a század végére a globális átlaghőmérséklet 8 Celsius-fokkal melegszik, a folyamat 230 400 tavat érintene.

A tavak jegének eltűnése súlyos következményekkel járhat – Fotó: Pixabay

A tanulmány készítői szerint nem egy hosszú távú előrejelzésről van szó, a felmelegedés hatásait már most érezni.

Ez most történik – az észak-amerikai Felső-tó például már nem fagy be minden télen. A Nagy-tavakat is elérte a változás”

– nyilatkozta Sapna Sharma, a torontói York Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője. A kutató hozzátette, a világ minden tájáról van már példa olyan tavakra, amelyeknél megfigyelhető ez a változás.

A tavak jégének eltűnése nemcsak az olyan tevékenységek végét jelenti, mint a szabadtéri korcsolyázás vagy a jég alatti halászat, hanem a környezetet is befolyásolja. Azok a tavak, amelyek nem fagynak be, gyorsabban melegszenek, ennek hatására gyorsabbá válik a párolgásuk, könnyebben beindulhat bennük az ártalmas algavirágzás, és csökkenhet a vizük oxigéntartalma.

A kutatók megállapították, hogy a tavak téli jégtakarójának legnagyobb befolyásolója a levegő hőmérséklete, ugyanakkor a tó alakja és mélysége is hatással van a jégre.

Kiemelt fotó: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik