Tudomány zöldövezet

Elüldözzük a madarakat Európából

Egy friss tanulmány szerint az elmúlt évtizedekben kevesebb mint felére csökkent a szántóföldi madarak állománya az Európai Unió országaiban.

A nijmegeni székhelyű Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC) statisztikái alapján az Európai Unióban 1980 és 2016 között a szántóföldi madárfajok állományának mintegy 56 százaléka eltűnt – írja az MTI. Az EBCC megfigyelései egyeznek a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivataláéval.

A szakérők úgy vélik, hogy a szántóföldi madárfajok csökkenésének fő oka a területek intenzív mezőgazdasági felhasználása.

A Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu) szerint Németországban 1980 óta a szántóföldi madárfajok egyedszáma több mint 40 százalékkal esett vissza. Ausztriában a BirdLife madárvédelmi csoport szintén mintegy 40 százalékos csökkenésről számolt be.

A Nabu vezetője kiemelte, hogy ezek a számok azért is riasztóak, mert a madarak állományának állapota az érintett terület egészségéről is árulkodik. Az egyedszám visszaesése azt mutatja, hogy sivárrá váltak a mezők és szántóföldek.

A később csatlakozott uniós tagállamokban a szántóföldi madarak állománya még inkább csökkent. A jelenség fő okaként a Nabu az EU mezőgazdasági támogatásait tekinti, ezek ugyanis a környezetszennyező mezőgazdaságot támogatják.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik