Tudomány

Rossz évet zártak a kenyai orvvadászok

A Kenyai Természetvédelmi Szolgálat szerint a tavalyihoz képest közel felére csökkent 2018-ban az elpusztult elefántok száma Kenyában. Az afrikai ország 35 ezer egyedből álló „egészséges" elefántállománnyal rendelkezik.

Az állami hatóság szerint ebben az évben 396 elefánt pusztult el az ország területén, míg 2017-ben 727 állat halálát állapították meg – írja az MTI. A számadat a természetes okból, az emberrel való találkozás és az ismeretlen tényezők miatt kimúlt állatok számát egyaránt magába foglalja.

Fontos eredmény, hogy 2018-ban 50 százalékkal sikerült visszaszorítani az orvvadászatot.

A tavalyi 80-nal szemben 2018-ban 40 vadorzókhoz köthető eset jutott a hatóságok tudomására. További pozitívum, hogy újabb elefántcsontokat nem sikerült kicsempészni az országból az orvvadászoknak, a levágott elefántagyarakat mind lefoglalták a hatóságok.

A közlemény szerint a kenyai elefántállomány ebben az évben is „egészséges maradt” a 35 ezerre becsült példánnyal. Ez az 1989-es állapothoz képest 119 százalékos emelkedést jelent, az 1980-as évek végén csupán 16 ezerre becsülték a Kenyában élő elefántok számát.

Az egyik leghíresebb vadrezervátumban, a Masai Mara Nemzeti Rezervátumban 35 év alatt 149 százalékkal, az 1983. évi 1000-ről 2493-ra emelkedett az elefántok egyedszáma.

Az ebben a parkban kimúlt elefántok közül kettő karbamáttartalmú rovarirtószerrel kezelt növények fogyasztásába pusztult bele a védett területen kívüli megművelt földekre tévedve

– emelte ki a Kenyai Természetvédelmi Szolgálat.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik