Tudomány

Ez a darázsfaj zombivá változtatja áldozatait

Szakértők egy csoportja új darázsfajt fedezett fel Ecuadorban. A rovar különlegessége, hogy egy bizonyos pókfaj egyedeit zombivá változtatja, hogy ezzel segítse lárvái kikelését.

Ecuador erdeiben épp zombi-apokalipszis tombol: pókok hagyják el kolóniáikat, hogy különös selyemgubókat építsenek, majd munkájuk végeztével elpusztuljanak – írja az IFLScience. A jelenség hátterében egy, a Zatypota nemzetséghez tartozó parazita darázsfaj áll.

Bár a pókokra általában magányos ragadozóként gondolunk, a Harry Potter-széria nem járt messze a valóságtól, amikor a gigantikus pókot, Aragogot és társait társas lényekként mutatta be. Bizonyos pókfajok ugyanis valóban hatalmas közösségekben élnek, és közös hálórendszert hoznak létre. Ilyen faj többek közt az Ecuadorban őshonos Anelosimus eximius is.

Philippe Fernandez-Fournier, a Brit Columbiai Egyetem munkatársa csapatával ezen pókok hálóit tanulmányozta élősködők után kutatva. A vizsgálat során felfedezték, hogy egyes példányok elhagyják a kolóniákat, és furcsa, pókselyemből és levelekből álló gubókat hoznak létre, majd elpusztulnak. A gubókból utóbb darazsak keltek ki.

Már korábban is megfigyeltek olyan darazsakat, amelyek pókok viselkedését manipulálják, de egyik eset sem volt ilyen komplex

– mondta Fernandez-Fournier. A szakértő hozzátette, az új darázsfaj különlegessége, hogy egy közösségben élő pókfajt támad, és képes rávenni az egyedeket a kolónia elhagyására.

Zombivírus pusztítja az angliai hernyókat
A kórokozó teljesen átveszi az irányítást áldozatai felett.

A parazita rovar életciklusa igen egyedi: a nőstény rovarok petéiket pókokba rakják, majd miután a lárva kikelt, rákapcsolódik az ízeltlábú testére, és a pók testnedvét kezdi el fogyasztani. Utóbb a lárva átveszi az irányítást áldozata felett, amely így elkészíti a fejlődés utolsó fázisához szükséges gubót. 11 nappal azután, hogy a lárva beköltözött, kifejlett rovar hagyja el a gubót.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a darazsak milyen eszközzel befolyásolják a pókok viselkedését, de feltételezhető, hogy hormonokat használnak.

Kiemelt fotó: University of British Columbia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik