Tudomány zöldövezet

Megállíthatjuk még egyáltalán a klímaváltozást?

Határtalan tudás címmel rendezvénysorozatot indít a CEU, az egyetem professzorai és a velük együttműködő magyar szakemberek, valamint a társadalmi élet szereplői mutatják be az érdeklődő közönség számára a legizgalmasabb tudományos aktualitásokat és azok közvetlen hatását mindennapi életünkre. Tavasszal három olyan témát dolgoznak fel, ami mindenkit érint és amiben tudósaink világszínvonalú eredményeket értek el: a globális felmelegedés, a hálózatok és a kisgyerekkori kognitív fejlődés kutatása.

2018 volt az eddig mért legmelegebb év Magyarországon, évről évre több százan halnak meg hazánkban a súlyos hőhullámok miatt. A legfrissebb ENSZ klímajelentés szerint alig 10-20 jó évünk van hátra, ha nem avatkozunk be azonnal radikálisan, a globális felmelegedésnek beláthatatlan következményei lesznek.

Előrejelzések szerint az évszázad végére számos állatfaj kipusztulhat, visszajönnek rég elfeledett járványok, új betegségek ütik fel a fejüket, a legsúlyosabban érintett régiókban éhezés és elszegényedés várható és városok, sőt országok is víz alá kerülhetnek. Vissza tudjuk-e még fordítani ezt a folyamatot?

Erre a kérdésre keresi a választ a Közép-európai Egyetem rendezvénysorozatának első eseményén, február 7-én 18 órakor Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a CEU oktatója, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, aki szerint még elkerülhetjük a katasztrófát és megállíthatjuk a felmelegedést, de ehhez azonnal lépni kell. Vitaindító előadásában meg is mutatja a lehetséges megoldásokat.

Körösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője körüljárja, lehet-e az éghajlatot más kérdésektől elszigetelni és “meggyógyítani”, illetve rendelkezünk-e egyáltalán a szükséges módszertannal, hogy felmérjük az egyes politikáink és beruházásaink összetett hatásait.

Nagy Réka, az Ökoanyu blog írója pedig olyan hétköznapi megoldásokat villant fel, melyekkel már egyéni szinten is hozzájárulhatunk a klímaváltozás mérsékléséhez.

A rendezvény a Közép-Európai Egyetem Nádor utcai épületében lesz, és teljesen ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Regisztrálni erre a linkre kattintva lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik