Tudomány zöldövezet

Golfozók tették tönkre a védett öblöt

Kutatók és önkéntesek egy csoportja felfedezte, hogy a kaliforniai Monterey-öbölben lévő tengeri természetvédelmi területet, illetve a helyi partvidéket súlyosan károsították a közeli golfpályákról származó labdák.

A számítások alapján a golflabdákból nagyjából 28 kilogrammnyi mikroműanyag erodálódott az öböl vízébe – írja az MTI.

A problémára kaliforniai középiskolások hívták fel Matthew Savoca, a Stanford Egyetem tengerbiológusának figyelmét. A diákok a környéken végzett merüléseik során nagy mennyiségű golflabdát találtak az óceán mélyén, és el is kezdték kihalászni a labdákat három part menti golfpályánál.

2016 májusától 2018 közepéig csaknem 40 ezer golflabdát szedtek össze az öbölből,

ezen kívül nagyjából 10 ezer további labdát találtak. A szakemberek úgy becsülik, ez a mennyiség két és fél tonna súlyt tesz ki.

A számítások alapján csak a Pebble Beach-i golfpályán évente mintegy százezer golflabdát vesztenek el, amelyek aztán a tengeri és szárazföldi élővilágot szennyezik.

A modern golflabdák burka önthető poliuretán elasztomerből készül, belsejükben pedig szintetikus gumi van. A gyártás során cink-oxidot, zink-akirlátot és benzol-peroxidot is használnak, hogy növeljék rugalmasságát és tartósságát. Ezek az anyagok a tengeri élővilágra igen veszélyesek.

A kutatók most a középiskolások segítségével olyan rendszer megalkotásán dolgoznak, amellyel megelőzhetik a tengervizek golflabdákkal történő szennyezését.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik