Tudomány

Itt egy ok, amiért csökkenhet a pénisz mérete

A perfluor-karbonokat (PFC-ket) egyedi szerkezetük miatt rengeteg termék elkészítéséhez felhasználják, többek közt az élelmiszerek csomagolásában, a főzőeszközökben és a vízlepergető felületekben is megtalálhatóak. Bár a PFC-k igen elterjedtek, az utóbbi időkben egyre több kutatás igazolja, hogy veszélyesek egészségünkre.

Egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a PFC-k a hormonok megzavarásával az emberi reprodukciós rendszert is fenyegetik. A Padovai Egyetem friss kutatása most újabb adatokkal igazolja ezt – írja az IFLScience.

A szakértők vizsgálata alapján az átlagosnál rövidebb a pénisze és kisebbek a heréi azoknak a férfiaknak, akik olyan környezetben nőttek fel, ahol PFC-kel szennyezett az ivóvíz. A perfluor-karbonoknak való kitettség ráadásul a spermiumokat is lassítja.

Andrea Di Nisio és kollégái laboratóriumi körülmények közt sejtekkel kísérleteztek, hogy igazolják: a két leggyakoribb PFC képes a tesztoszteronreceptorhoz kapcsolódni, és meggátolni annak aktiválódását. A csapat szerint eredményeik azt igazolják, hogy a perfluor-karbonok a hormonális útvonalak megzavarásával jelentős hatást gyakorolnak a férfiak egészségére,

és akár meddőséget is okozhatnak.

A szakértők a vizsgálatban a súlyosan szennyezett, Padova területén található Venetóból, a hollandiai Dordrechtből, a kínai Santungból és a nyugat-virginiai Közép-Ohiói-völgyből gyűjtöttek be mintákat. A PFC-szennyezésről már 1977-ben is beszámoltak, a vegyületek így legalább négy évtizede veszélyeztetik a férfiakat.

Di Nisio szerint a kialakult problémára az lehet a megoldás, ha sikerül valahogy eltávolítanunk a PFC-ket a vérből. Amíg ezt nem érjük el, addig újabb és újabb perfluorkarbon-típusok használatát kell korlátozni vagy teljesen tiltani.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik