Tudomány

Kozmetikumok fenyegetik gyermekeinket

A nők várandósságuk idején használt kozmetikumai befolyásolhatják gyermekük pubertáskorának kezdetét.

Egy új, hosszú távon végzett kutatás összefüggést talált a dietil-ftalát és a triklozán nevű anyag, valamint a lánygyerekek korai pubertáskora között:

A lányok pubertáskora néhány évtizede egyre korábban kezdődik. A pubertáskor korai kezdete nemcsak a pszichés problémák lehetőségét, hanem a mell- és petefészekrák hosszan tartó kockázatát is növeli

– idézi az MTI Kim Harley-t, a Kaliforniai Egyetem kutatóját.

Az amerikai tudósok eredményei egy 1999-ben kezdődött kutatáson alapulnak, minden résztvevő várandós nőtől két vizeletmintát vettek, majd a született 338 gyerektől is 9 éves korukban. A következő négy évben a gyerekeknél teszttel vizsgálták a pubertáskor kezdetét.

Korábban érnek a lányok

Az eredmények szerint ha az anyák szervezetében sok monoetil-ftalát, a dietil-ftalát egyik előanyaga található, akkor lányaik szeméremszőrzetének kialakulása átlagosan hat hónappal korábban kezdődik. Az anyák vizeletében tapasztalt túl magas triklozán-koncentráció pedig összefüggésbe hozható azzal, hogy lányaik első menstruációja mintegy öt hónappal korábban kezdődött.

Összefüggést találtak a gyerekek szervezetének terheltsége és a pubertás kezdete között is: a lányok vizeletében jelentkező magas metilparabén-koncentráció a mellmirigyek korai kifejlődésével és az első menstruáció korai jelentkezésével jár együtt. Ugyanilyen összefüggést találtak a propil-parabének magas szintje és a szeméremszőrzet megjelenése között.

Ezen anyagok nagy mennyiségű jelenléte a szervezetben a fejlődés 4-7 hónapos előretolódását eredményezi.

És a fiúk is

A fiúknál csak a propil-parabén esetében találtak jelentős összefüggéseket: ezen anyag magas koncentrációja a nemi szervek korai érésével jár együtt.

A fenolok közé tartozó triklozánt és a parabéneket a kozmetikumokban és testápoló szerekben a mikroorganizmusok ellen és tartósítószerként alkalmazzák. A dietil-ftalát az illatanyagokat fixálja.

Illusztráció: NOAH SEELAM / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik