Tudomány az élet nagy kérdései

Mi okozza a reggeli merevedést?

Sokakat zavar, kényelmetlennek érzik, mások innen tudják, hogy minden rendben van. Egy biztos: a hajnali erekciót minden nemileg érett és egészséges férfi megtapasztalja.

A hajnali merevedés (tudományos nevén éjszakai péniszvastagodás/merevedés, angolul nocturnal penile tumescence, azaz NPT) olyan spontán erekció, amely alvás vagy ébredés során jelentkezik – írja az IFLScience. Az NPT normál esetben 3-5 alkalommal jelentkezik egy éjszaka alatt.

Meglepő lehet, de a hajnali merevedés már magzati korban kialakul.

A jelenség egyébként nemcsak az embereknél létezik, hanem számos egyéb emlősfajnál is megfigyelhető.

Az évek során a kutatók számos különböző elmélettel álltak elő, hogy megmagyarázzák az NPT-t, egyelőre azonban bizonytalan, hogy mi is idézi elő a hajnali erekciót. Annyi biztos, hogy a jelenségnek az alvás REM (gyors szemmozgás, azaz rapid eye movement) fázisához van köze.

Az NPT-nek a REM fázishoz lehet köze – Fotó: Thinkstock

Egyes elképzelések szerint az NPT hátterében a REM és a noradrenerg sejtek kapcsolata áll. A szakértők úgy vélik, hogy ezen sejtek többek közt a merevedés gátlásában is szerepet játszanak, az alvás során viszont csökken aktivitásuk, ez pedig elősegítheti az izgalmi állapot kialakulását.

Más szakértők viszont úgy gondolják, hogy a hajnali merevedést a nitrogén-monoxid szintjének REM fázis során történő növekedése váltja ki. A nitrogén-monoxid a szervezetben a vérerekben található sejtekből szabadul fel, majd szétáradnak a simaizmokban, pihenést okozva. A vegyület felszabadulásával egy időben ugyanakkor a vérerek is kitágulnak, ennek hatására pedig több vér áramlik a nemi szervekbe, és létrejön az erekció.

Az NPT kapcsán egy másik érdekes kérdés, hogy milyen evolúciós okai lehetnek a jelenségnek. Néhány kutató szerint a reggeli erekció azért hasznos, mert segíti az erektilis szövet egészségének megőrzését.

Egy másik elmélet alapján az alvás közben kialakuló merevedés ráadásul az éjszakai bevizelés elkerüléséhez is hozzájárulhat, igaz, az éjszakai vizelet-visszatartásban egyéb tényezők is szerepet játszanak.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik