Tudomány

Új régiót fedeztek fel az emberi agyban

Az emberi agy rendkívül komplex, így nem csoda, hogy a kutatók ma sem ismerik tökéletesen. Egy ausztrál szakértő csapatával a közelmúltban egy új régió felfedezésével járult hozzá az agy feltérképezéséhez.

Ausztrál kutatók bejelentették: korábban ismeretlen régiót sikerült felfedezniük az emberi agyban – számol be a The Sydney Morning Herald. Az érintett területet más állatokban eddig nem figyelték meg, és a rendkívül finom motoros képességek, például a zongorázás irányításáért lehet felelős.

A borsószem nagyságú régió a koponya hátuljánál, az agy alsó részénél helyezkedik el.

Ő talált meg engem. 30 éven át bámult rám

– nyilatkozta George Paxinos, az Ausztrál Idegtudományi Intézet munkatársa és az agyterület felfedezője.

Az újonnan azonosított régió szigetszerű sejtekből áll, és kémiájában sokban eltér a környezetétől. A parányi terület egy olyan ideghálózatba van beágyazódva, amely a gerincvelőt és az agyat köti össze. Ezen nagyobb régió a végtagok és a test mozgásának irányításában játszik szerepet.

Magyar siker: olyan az agyunk, mint a világháló
Az agyunk idegsejtjei közt lévőkapcsolatok mintázata matematikailag hasonló az „internet”, vagyis a World Wide Web hálózatához – magyar tudósok hoztak új eredményeket az agykutatás területén.

A kutató több mint négy évtizede készít precíz ceruzarajzokat az emberi agyról. Ehhez általában vékony szeletekre vágnak egy mintaagyat, az egyes rétegeket lefényképezik, majd 1 négyzetméteres másolatot hoznak létre a felvételekről. Végül a szakértő egy nagyító és egy ceruza segítségével átfésüli a képeket.

Paxinos agyatlaszait rengeteget használják az idegtudományos kutatások és a sebészeti beavatkozások során. A szakértő először karrierje elején figyelt fel arra, hogy valami különös fekszik a gerincvelő és az agy közti hálózatban, de csak a közelmúltban vizsgálta meg alaposabban a területet.

Paxinos az új régió felfedezése után majmok agyát kezdte el elemezni, de nem sikerült hasonló részre bukkannia. Úgy tűnik, hogy a terület olyan finom mozgást tesz lehetővé, melyre más állatok nem képesek. Annak kiderítésére, hogy a régiónak pontosan milyen funkciói is vannak, további vizsgálatokra lesz szükség.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik