Tudomány

Furcsa objektumot találtak a Marson

Egy igen sima és fényes marsi kőzet keltette fel a NASA kutatóinak figyelmét. A kődarabot az űrhivatal marsjárója, a Curiosity azonosította.

Bár az elmúlt héten a NASA marsi robotjai közül a legtöbb figyelem a hétfőn landolt InSightra irányult, azért a többi szerkezet is teszi a dolgát. A 2012 óta üzemelő Curiosity rover például épp egy szürke alapkőzetekből álló sávot vizsgál – írja a Gizmodo.

Máris elküldte az első fotót a Marsról az InSight
A landolás közben lőtte a képet a felszínről.

A marsjáró már korábban is megfordult a környéken, a NASA szakértői azonban úgy döntöttek, hogy egy-két korábban azonosított kőzetet érdemes még egyszer tanulmányozni. Ezen objektumok közt van az a sima és fényes kőzet, amely első ránézésre egy aranyrögre emlékeztet.

Fotó: NASA/JPL-Caltech/LANL

A kutatók arra gyanakodnak, hogy a kőzet egy meteorit. Az elképzelést egyelőre nem tudták igazolni, ugyanis a Curiosity még nem végzett el kémiai analízist az objektumon.

Nem ez az első alkalom, amikor a rover különös kőzeteket figyelt meg a vörös bolygón, korábban például talált már fosszíliákra emlékeztető alakzatokat. Útja során a Curiosity rengeteg olyan képződményt figyel meg, amely földi szemmel kifejezetten furcsának tűnhet.

Így látja a Curiosity a Mars felszínét
A marsjáró nagy utat tett meg az elmúlt hetek során.

Sajnos jelenleg a Curiosity az egyetlen helyváltoztatásra képes robotunk a Marson. A másik rover, az Opportunity nyáron keveredett egy hatalmas porviharba, melynek hatására hibernálta magát. Félő, hogy az eszköz már nem fog felébredni.

 Kiemelt fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik