Tudomány zöldövezet

Erős felmelegedés jön a hóra

A Dunántúl és a hegyek fehérbe öltöznek, mindenki más tankönyvi definíció szerint összeállt, szmötyis latyakban fog gázolni. Ez a csoda is csak pár napig tart, a jövő héten már komolyabb pluszok repkednek.

Ahogy múlt héten megírtuk, az a bizonyos meridionális áramlás mordult egyet, és átfordult a másik oldalára: a jókora esőzést okozó mediterrán ciklon délebbre helyeződött, és utat nyitott az északról érkező hideg légrétegeknek.

Kedden napközben hidegebb lesz mint hajnalban volt, az esőt egyre több helyen váltja havazás. Szerda reggelig főleg a Dunántúl, az Északi-középhegység és az Alföld északi része öltözik fehérbe, a Mátrában, a Bükkben, és a Zempléni-hegységben akár 10-20, a Bakonyban és a Budai-hegységben legfeljebb 4-8 centiméter valószínű.

Síkvidéken is gyönyörködhetünk a hóesésben, de földet érve azonnal elolvad, a végén pedig akár 4-5 centis vizes, kásás réteget alkot. Alacsonyabban fekvő városainkban rögvest jókora, sáros latyak alakul ki.

Inkább latyak, mint fehér táj

Nem lesz túl tartós a fehér lepel, a csapadék utánpótlása ugyanis apadóban van, szerda reggelig egyre gyengülve kihúzza még, de nap közepére megszűnik.

A talaj még nagyon meleg, a hó ilyenkor még 0 fokon is olvad, mire a hét második felére megérkeznek a mínuszok, kevés kivétellel semmi nem marad belőle

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Gyakori jelenség Magyarországon tél elején, hogy mire beáll a fagy megszűnik a csapadék, így a hóborítottság kérészéletű, hacsak nem jelentős mennyiség szakad ránk, mint most nyugaton. Ebből kifolyólag a hegyek mellett a Dunántúl és Borsod megye egyes síkvidéki területein lehet tartós.

Fotó: Nagy Lajos / MTI

Küszöbön az újabb fordulat

A tartós is elég relatív fogalom, az időjárásunkat jó ideje uraló meridionális áramlás gyors és extrém változásokra képes, így lesz ez a héten is.

Folyamatosan csökken a hőmérséklet, a mélypont csütörtökön és pénteken várható, amikor hajnalban -3 és -8, a nappali legmelegebb órákban -2, +2 fok körül várható – délen-délkeleten lesz melegebb, északon-északnyugaton hidegebb.

Szombaton pedig már érezhető lesz a tőlünk nyugatra kialakuló ciklon hatása, amely enyhe, óceáni légáramlatokkal hajtja ki a sarkvidéki hideget, a jövő hét elején megszűnik a fagy, +4-10 fok is lehet napközben, nyugaton a magasabb értékekkel

– magyarázza a szakember.

Hullámvasúton ülünk, és ahogy már annyiszor leírtuk: a klímaváltozás hatására egyre rosszabb lesz. Az észak-déli irányú meridionális áramlást az egyenlítői meleg és a sarkvidéki hideg területek hőkülönbsége generálja, pontosabban az ebből származó légköri energia kiegyenlítődése. Jellemzője, hogy meglepő extrém helyzeteket tud előidézni, igen rövid idő alatt.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik