Tudomány zöldövezet

Kőkemény mínuszokkal érkezik a tél

Jövő héten már visszasírjuk a mostani szürke, nedves, borongós őszi időt: néhány nap alatt beköszönt a januári időjárás.

Hét elején még arról írtunk az időjárás kapcsán, hogy néhány nap alatt 180 fokos fordulatot vett, és az addigi tiszta, napfényes időből igazi szürke, ködös és felhős őszi szmötyire váltott. Most újabb komoly ugrásra készül, az ok még mindig az a bizonyos meridionális áramlás.

Extrém hideg

Az egyenlítői meleg és a sarkvidéki hideg területek hőkülönbsége generálja, pontosabban az ebből származó légköri energia észak-dél irányú kiegyenlítődése. Jellemzője, hogy meglepő extrém helyzeteket tud előidézni, igen rövid idő alatt, a klímaváltozás hatására pedig egyre szélsőségesebb lesz és mind gyakrabban veszi át az uralmat térségünk felett.

Ennek szemtanúi lehetünk most is, a jelenlegi átlagos novembert a jövő hét második felére tipikus januári időjárás váltja fel, havazásra, helyenként -12, -14 fokra is számíthatunk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Novemberből januárba

Nézzük folyamatában. Pénteken borult, párás lesz az idő, de csapadékra nemigen számíthatunk, délen még a Nap is előbukkanhat. Egy tőlünk délre kavargó mediterrán ciklon hatására szombaton már sok helyen lesz eső, ami kitart vasárnapra is, ám a csapadék mennyisége napközben kevesebb lesz. A hőmérséklet nagyjából hozza az átlagot, 5-11 fok közötti csúcsokkal.

Vasárnap estétől komolyabb esőzések várhatók, a hétfő is kiadós csapadékot hoz, és egy sarkvidéki légtömeg érkezésének előszeleként némileg csökken a hőmérséklet. Kedden napközben először északnyugaton már hó hullik majd az égből, és ahogy csökken a hőmérséklet, úgy vált havasesőbe, a jövő hét végére havazásba az egész ország területén.

Nem túlzás, hogy januárban érezhetjük majd magunkat, hét végére a nappali maximumok is 0 fok alatt maradnak, a hóval fedett, felhőmentes tájakon hajnalban -12, 14 fokig csökkenhet a hőmérséklet.

December első napján kőkemény tél lesz.

Illusztráció: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik