Tudomány az élet nagy kérdései

Miért nagy a nők melle?

A mellek különböző formájúak és méretűek lehetnek, egy dolog azonban közös bennük: csak az emberekre jellemzőek. A Földön mintegy 5 ezer emlősfaj él, mégis a Homo sapiens az egyetlen, amelynél karakteres mell alakult ki. A kérdés az, hogy mi is áll ennek hátterében?

A többi emlősfajnál csupán átmenetileg, a peteérés és a szoptatás során nagyobbodnak meg a mellek – írja az IFLScience. Az emlők fő feladata a tejtermelés, így mikor a nőstényeknek már nincs szüksége a tápláló folyadékra, a mell is eltűnik.

Az embereknél azonban egészen más a helyzet: a pubertás során a kebel megnő, és mérete többé-kevésbé állandó marad.

Úgy tűnik, hogy evolúciónk egy pontján valamiért fontos volt, hogy ez a vonás kialakuljon.

1987-ben Tim Caro evolúciós ökológus hét lehetséges magyarázatot mutatott be a témával kapcsolatban. Az egyik elképzelés szerint a magasan lévő mell lehetővé tette, hogy az őskori nők szoptatás közben is mozgékonyak maradjanak, ez azonban nem magyarázza meg a kebelméretet.

A jelenségre az egyik legnépszerűbb hipotézist Charles Darwin dolgozta ki, majd 1967-es könyvében, A csupasz majomban Desmond Morris zoológus fejlesztette tovább. Morris szerint a megnagyobbodott mell azért alakult ki, hogy helyettesítse a főemlősöknél az ovuláció során kidudorodó feneket. Mivel két lábon járás közben a hátsó fertály kevésbé látványos, a mell vette át a figyelemfelkeltő szerepet. A gond ezzel az elmélettel az, hogy nem tisztázza, miért marad nagy a nők keble a menopauza után is.

A többi emlősnél a mell csak átmenetileg nagyobbodik meg – Fotó: Thinkstock

Fontos különbség az emberek és a többi emlős melle között, hogy a nők keblei jóval több zsírt tartalmaznak. A zsír hasonlóan tölti fel a szöveteket, mint az állatoknál a tej, azzal a különbséggel, hogy a zsír állandó. A zsír olyan bőséges lehet, hogy tömegével akár hátfájást is előidézhet – egyes nők ezért döntenek a mellkisebbítő műtét mellett.

Elképzelhető, hogy az emberi kebel egyedi felépítése is szerepet játszik abban, hogy a mellrák az embereknél a leggyakoribb. A jelenséget emellett az is okozhatja, hogy az emberek általában jóval tovább élnek, a daganat pedig sokszor a kor előrehaladtával alakul ki.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!–

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik