Tudomány zöldövezet

Nincs elég hely, hogy egészségesek legyünk

Ha mindenki egészséges étrendet akarna követni, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon.

A kanadai Guelphi Egyetem kutatói egybevetették a globális mezőgazdasági termelést a táplálkozási szakemberek által ajánlott és környezetvédők által előnyben részesített egészséges étrenddel, és „lényeges eltérést” mutattak ki a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a világ lakosságának jelenlegi szükséglete között.

A jelenlegi globális mezőgazdasági rendszerben nem követhet mindenki egészséges étrendet. Eredményeink azt mutatják, hogy globálisan a mezőgazdaság túl sokat termel gabonafélékből, zsírokból és cukorból, de keveset zöldségből és gyümölcsből

– idézi Evan Fraser professzort az MTI.

Torz arányok

A tudósok kiszámolták, mennyi élelmiszert állítanak elő világszerte és összehasonlították azt a Harvard Egyetem Egészséges tányér elnevezésű táplálkozási ajánlásával, amely azt javasolja, hogy bármilyen étrend felét zöldség és gyümölcs, 25 százalékát teljes kiőrlésű gabona alkossa, és a többi legyen fehérje, zsír és tejtermék. Az élelmiszercsoportokat adagokra osztották és azt találták, hogy

a világ jelenleg egy személy számára 50 százalékkal többet termel gabonából, miközben csak harmadát termeszti zöldségből és gyümölcsből, és a szükségesnél négyszer többet cukorból.

Ha nem változik meg a mezőgazdasági termelés összetétele, a világnak 12 millió hektárral több szántóföldre és 1,3 milliárd hektárral több mezőre lesz szüksége 2050-re, ha el akarja látni élelmiszerrel az előre jelzett 9,8 milliárdnyi lakosát.

VICTOR DE SCHWANBERG / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Kevesebb húst

Több kutatás is a húsfogyasztás visszaszorítását szorgalmazza, hogy elkerülhessük a környezetben okozott visszafordíthatatlan károkat. Csak egy példa: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az állattenyésztés a felelős a globális üvegházhatású-gázkibocsátás 14,5 százalékáért.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy ha az egészséges étrendi ajánlásoknak megfelelően megváltozik a mezőgazdasági termelés szerkezete, 50 millió hektárral kevesebb szántóföldre lenne szükség, mivel a zöldség- és gyümölcstermesztéshez kevesebb termőterület kell, mint a gabona, a cukor és a zsír előállításához.

Ennek eléréséhez azonban az szükséges, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek és az agrárszektor több fehérjetartalmú növényt termesszen.

Illusztráció: VICTOR DE SCHWANBERG / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik