Tudomány az élet nagy kérdései

Miért sírunk, ha rossz a kedvünk?

Bizonyos szituációkban, például a szomorúság, a meghatódottság vagy éppen a boldogság hatására az ember könnyezni kezd. A sírás érzelemkimutatásunk fontos részét képezi, de vajon mi is áll a jelenség hátterében?

Bár a sírás és a könnyezés során egyazon módon jönnek létre a könnyek, a folyamat hátterében különböző faktorok állnak. A sírás tudományos szempontból azt a folyamatot jelöli, amikor valamilyen érzelmi állapot hatására megindul a könnyképződés – írja az Independent. Ezzel szemben a könnyezésnél az érzelmek nem, csak fiziológiai tényezők játszanak szerepet.

Miután a könnymirigyek előállították a könnyet, és az eljutott a szemhez, a pislogással szétterítjük a folyadékot a szemgolyón. A könnyek ezután vagy kiürülnek az orrba vezető könnypontokon keresztül, vagy, amennyiben a könnyek mennyisége vagy egyéb ok miatt a könnypontok nem képesek az elnyelésre, a folyadék kifut a szemből.

A szervezet alapvetően három típusú könnyet állít elő: a bazális könnyek a szaruhártya táplálásáért és nedvesen tartásáért, a reflex könnyek pedig az irritáló anyagok eltávolításáért felelősek. A pszichikai könnyek ezzel szemben az érzelmi behatásokra adott reakciót jelentik. Utóbbi könnytípus előállítására egyedül fajunk képes.

A pszichikai könnyek még egy természetes fájdalomcsillapítót, leucin-enkefalint is tartalmaznak,

ez is magyarázatot ad arra, hogy miért érzik sokan jobban magukat sírás után.

Fotó: Thinkstock

Agyunk egyik régiója, a limbikus rendszer az érzelmek feldolgozásáért felelős. Ezen rendszer az acetilkolin nevű jelvivő molekula segítségével a könnyrendszert is befolyásolja, és bizonyos érzelmek hatására beindítja a pszichikai könnyek termelését.

A sírás evolúciós oka nem ismert,

a kutatók csak feltételezik, hogy miért alakult ki fajunknál. Egyes pszichológusok úgy vélik, hogy a sírás a szociális támogatás miatt jött létre: ha könnyeinkkel mások előtt fejezzük ki bánatunkat vagy örömünket, azokkal erősebb kapcsolatokat tudunk kialakítani. Így nő a csoport összetartása, ez pedig a távoli múltban, mikor őseink még vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak, kiemelten jelentőségű volt.

Fontos továbbá, hogy a csecsemőknél és kisgyermekeknél megfigyelhető sírás általában egészen más célt szolgál. A gyermekek a heves könnyezéssel sokszor kommunikálnak, felhívják magukra a felnőttek figyelmét, bizonyos esetekben pedig manipulálhatnak is.

A manipulálás azonban a felnőtteknél is szerepet játszhat. Az adatok azt mutatják, hogy a női sírás csökkentheti a férfiak nemi vágyát és agresszióját.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik