Tudomány az élet nagy kérdései

Tényleg jobban szenvednek a férfiak az influenzától?

A férfi influenza kifejezést a köznyelvben arra az állapotra használják, amikor egy férfi sokat panaszkodik megfázása, influenzája vagy egyéb betegsége miatt. Meglepő lehet, de bizonyos esetekben a férfiak valóban jobban szenvednek egy-egy fertőzéstől, mint a nők.

Az utóbbi időkben több olyan tanulmány is megjelent, melyek azt igazolják, hogy bizonyos tényezők miatt a férfiak valóban jobban szenvednek a megfázáshoz és influenzához hasonló betegségektől. Kyle Sue, a Memorial Egyetem munkatársa a korábbi szakirodalmat elemezve felfedezte, hogy a férfiak immunválasza gyengébb az influenzát és meghűlést okozó vírusokkal szemben.

Éppen ezért súlyosabb tüneteket produkálnak a fertőzések hatására.

Az adatok azt is felfedték, hogy a férfiak nagyobb arányban kerülnek kórházba influenza miatt, illetve nagyobb valószínűséggel halnak meg a betegségtől, mint a nők.

Lehetséges, hogy az általában férfi influenzaként definiált fogalom igazságtalan

– mondta Sue.

Azt nem tudni, hogy pontosan miért van nemi különbség az immunválasz között. Elképzelhető, hogy a választ a hormonoknál, egészen pontosan az ösztrogénnél kell keresni. A hormon főként a másodlagos női nemi jellegek fejlődésében és a menstruációs ciklus szabályzásában játszik szerepet. Bár a vegyületet női nemi hormonként szokták jellemezni, bizonyos mennyiségben a férfiakban is előfordul.

Fotó: Thinkstock

Egy 2016-os kísérletben a kutatók férfiak és nők orrából vett sejteket tettek ki ösztrogénnek, majd influenzával fertőzték meg azokat. A kísérlet alapján az ösztrogén csak a női sejtekben korlátozta a vírus szaporodását. Sőt további vizsgálatok azt is alátámasztották, hogy a tesztoszteron ezzel szemben gyengítheti az influenzával szembeni immunválaszt.

Ennek pontos okait egyelőre nem sikerült feltérképezni.

Az sem elképzelhetetlen, hogy a jelenség hátterében evolúciós tényezők állnak. A távoli múltban férfi őseinknek előnyösebbek lehettek a tesztoszteronnal járó pozitívumok, például az erősebb izomzat, mint a hátrányok, azaz az immunrendszer sebezhetősége. Lehetséges továbbá, hogy a betegség során tapasztalt gyengeség szintén hasznos. Ha a távoli múltban a beteg férfiaknak nem volt kedvük felkelni, nem tették ki legyengült testüket a vadászat veszélyeinek.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Via: Live Science, IFLScience, kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik