Gazdaság

A műanyag szívószál és a zsemlés zacskó is eltűnhet az üzletekből

Hosszú távon a műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltását is tervezik – jelentette be nemrégiben az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Ez a lépés 2021-től várható, s ha itt még nem is tartunk, jövő januártól bekeményít a kormány, hogy visszaszorítsa a nylonzacskók és más környezetet szennyező kellékek használatát. Ez derül ki a környezetvédelmi termékdíj módosításáról szóló, a részleteket tisztázó tervezetből.

Már nem 75 kilogrammnál, hanem 5 kiló felett lesz a nylonzacskóknál a „csekély mennyiségű kibocsátás” határa, a reklámhordozó papíroknál pedig 100 kilogrammról 25-re viszik le a limitet. Az elektromos kisgépeknél viszont a jelenlegi 100 kilogrammról a duplájára emelik a csekély kibocsátás mennyiségi határát. Ennek azért van jelentősége, mert a csekély mennyiségű kibocsátó csekély átalányadót fizethet, felette a készleten lévő, illetve forgalomba hozott mennyiségtől függ az adó.

A termékdíjköteles körben eltörlik a „műanyag bevásárló-reklámtáska” megnevezést. Helyette bekerül a „bevásárló műanyag zacskó” (50 mikronnál nagyobb vastagság)„könnyű műanyag zacskó”, amely fogófüles 50 mikronnál kevesebb falvastagságú vékony nylonzacskó és a „műanyag zacskó”. Utóbbin a magyarázat a bevásárló műanyag zacskót, a könnyű műanyag zacskót, a nagyon könnyű műanyag zacskót (15 mikronnál kisebb falvastagság).  Felhasználása higiéniai célokat szolgál, vagy ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására használjuk. Tehát a cégeknek fizetniük kell majd például a letéphető zsemlés zacskóért is.

Újdonság lesz az is, hogy a nylonzacskóknál már nem súlyra fog menni a termékdíjfizetés, hanem darabszámra, és elég húzós lesz. A csekély mennyiség feletti kibocsátóknak

  • a bevásárló műanyag zacskók után 38 forint/darab
  • a könnyű műanyag zacskókra 200 forint/darab
  • a nagyon könnyű műanyag zacskókra pedig 5 forint/darab lesz januártól a környezetvédelmi termékdíj.

Ahogy már hallani lehetett, januártól termékdíjat kell majd fizetni az egyszer használatos műanyag evőeszközök (kanál, villa, kés, stb.), keverőpálca, szívószál után is. Ezzel párhuzamosan az egyszer használatos műanyag pohár, edények, mint csomagolószerek termékdíjtételét

  • 57 forint/kilogrammról 1 900 forint/kilogrammra növelik.

Ez az alternatív termékek használatát ösztönzi, és egyben teljesítik az Európai Bizottság által kiadott európai parlamenti és tanácsi irányelvre irányuló ajánlást (SUP), amely a műanyaghulladék mennyiségének jelentős csökkentését célozta.

Fotó: Drew Angerer/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik