Tudomány zöldövezet

Iszonyú kínok közt halt meg az óriás

A sötétségben a bálna tápláléknak érzékelte a műanyag szemetet, ami eltorlaszolta emésztőrendszerét, és borzasztó szenvedések árán vezetett halálához.

Az Atlanti-óceán északi részén, Skye szigeténél egy ritka bálna faj, az úgynevezett Cuvier-féle csőrös cet egy példányának tetemét mosta partra a víz. A tudósok azt gondolták, hogy csupán egy kissé szokatlan csontváz lesz belőle a helyi múzeum számára, ám amikor felnyitották a testet, meghűlt bennük a vér:

az állat gyomrából 30 nejlonzacskó került elő, bevásárlószatyrok, chipses zacskók és jégkrémek csomagolása dugította el teljesen az emésztőszervrendszerét.

Megtévesztő hasonlóság

A szerencsétlenül járt Cuvier-féle csőröscet körülbelül 6 méter hosszú volt, a súlya pedig majdnem 2 tonna, holott egy kifejlett, egészséges csőrőscet körülbelül 4 tonna – egészen egyértelmű volt, hogy valami nem stimmel az állattal.

Ez a faj például kalmárokkal táplálkozik, és ugyan a felszínen lebegő műanyag nem tűnik élelemnek, de az örök sötétségben vadászó ceteket megtéveszti a hasonlóság. A dagállyal mindig újabb műanyagok kerülnek az óceánba, és olyan pici darabokra bomlanak fel, amiket csaknem lehetetlen eltávolítani.

Hatvan évig is élnének

A mikroplasztikot megeszik a halak, ami így bekerül a táplálékláncba, és ami közvetve így már az emberre is hatással van.

Nem beszélve arról, hogy a rettentő mennyiségű szennyező anyag borzasztóan lerövidíti az állatok életét. Egy bálna- vagy cetféle akár 60 évig is elélhet, de annyi műanyag kerül a szervezetébe, hogy már fiatalon elpusztul, még azelőtt, hogy párosodhatott volna.

A Spektrumon péntek este 10 órakor debütáló film többek között arra a keresi a választ, hogy miként tudott ez az óriás ennyi műanyagot lenyelni, miközben a nyílt óceánon, több mint egy kilométerrel a felszín alatt keresett magának élelmet?

Illusztráció: CHRISTOPHER SWANN / BIOSPHOTO

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik