Tudomány zöldövezet

Így még nem születtek kisoroszlánok

A tudósok mindent megtesznek a veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért.

Megszülettek a világ első mesterséges megtermékenyítéssel fogant oroszlánkölykei Dél-Afrikában: két kölyök, egy hím és egy nőstény augusztus 25-én született, mindketten jól vannak és egészségesek –Andre Ganswindt, a Pretoriai Egyetem emlőskutató intézetének munkatársa. Az intézet szakértői a nőstény afrikai oroszlánok (Panthera leo) reprodukciós rendszerét kutatják, 18 hónapnyi kísérletezés után érték el a sikert.

Egy egészséges oroszlántól gyűjtöttek spermát, majd meglepő módon nem volt szükség túl sok próbálkozásra a sikeres megtermékenyítéshez. A szakértő szerint az áttörő eredmény megismételhető, így a tudósok remélik, hogy a technika alkalmazható lesz más veszélyeztetett nagymacskák megmentésére is – idézi az MTI.

Az oroszlánok kihaltnak számítanak 26 afrikai országban, a vadon élő egyedek száma az elmúlt két évtizedben 43 százalékkal csökkent. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint Nagyjából 20 ezer példány él szabadon, amely az afrikai oroszlánt a sebezhető kategóriába sorolja.

Ha nem teszünk valamit, kihalhatnak. Ahelyett, hogy az oroszlánokat pároztatás céljából áthelyeznék, ezzel a technikával egyszerűen a spermát kell átszállítani a termékeny nőstényekhez.

–mondta Ganswindt.

Új eszköz az állatvédelemben

Az eredmények részben Isabel Callealta spanyol állatorvos és a Pretoriai Egyetem tudósa kutatásának köszönhetők. Callealta arra képzett ki oroszlánokat, hogy közvetlenül a kerítés mellé feküdjenek, ahol könnyen vérmintákat vehetnek tőlük a hormonszintjük és így az inszemináció ideális időpontjának meghatározása érdekében.

AFP PHOTO / Phill Magakoe

Az, hogy az első mesterséges megtermékenyítéssel fogant oroszlánkölykök természetes hazájukban, nem pedig egy tengerentúli állatkertben születtek, fontos mérföldkő Dél-Afrika számára – fogalmazott Imke Lueders kutató, és hozzátette:

Az asszisztált reprodukciós módszer újabb eszköz az állatvédelem számára, természetesen nem az egyetlen megoldás, de egy újabb módszer, amelyet a veszélyeztetett fajok védelme érdekében használhatunk

Nem mindenki boldog

Állatvédelmi szervezetek azonban bírálattal is illetik a módszert. Mark Jones, a Born Free Alapítvány munkatársa szerint a fogságban élő oroszlánok tenyésztésének ipara Dél-Afrikában kizsákmányoló és profitorientált. Bevételét interakción alapuló tevékenységekből – oroszlánkölykök simogatásából, oroszlánsétáltatásból, trófeavadászatból és oroszláncsontvázak kereskedelméből – szerzi és semmivel sem járul hozzá a faj megőrzéséhez.

Egy 18 nemzetközi és afrikai állatvédelmi szervezetből álló csoport levelet írt a kutatóknak, miszerint. Eszerint nem támogatják a kutatást, de elismerik, hogy a mesterséges megtermékenyítés segíthet más veszélyeztetett vadmacskák, például a gepárdok védelmében.

Illusztráció: Phill Magakoe / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik