Az erdők egyik legértékesebb, és mindenki számára hozzáférhető ajándékai a gombák, főleg a rendkívül ízletes vargánya. Pontosabban a legtermetesebb, emberi fogyasztásra alkalmas ízletes vargánya (Boletus edulis).
Egész Európában elterjedt, leggyakoribb előfordulása a gyertyános tölgyesekben, szelídgesztenyésekben jellemző, kedveli a gyorsan melegedő erdőszéleket, tisztásokat. Május végétől akár október közepéig találkozhatunk vele erdeinkben, ebben az időszakban zajlik a gyűjtése is.
Az őszi magas páratartalom és a napközbeni meleg kedvező feltételeket biztosít a gombák növekedéséhez, így idén kifejezetten sok vargányával is találkozhatunk
– erősítette meg a 24.hu kérdésére a Pilisi Parkerdő Zrt.
Naponta két kiló
A faj piaci ára az adott év termésétől függően körülbelül 5-10 ezer forint, ám az üzleti célból, eladásra való gyűjtés komoly engedélyekhez kötött. Jó hír viszont, hogy:
Nem érdemes ezt a mennyiséget túllépni, hiszen azon túl, hogy komoly rombolást vihetünk végbe, az erdészetek szakszemélyzete folyamatosan ellenőrzi a gyűjtést, a szabályok betartását. A vég szabálysértés, vagy természetkárosítás esetén büntető feljelentés lehet.
Ami a Pilisi Parkerdőt illeti, az elmúlt években nem tapasztaltak nagy mennyiségű engedély nélküli gyűjtést.
Csak szakértővel!
Mindenki tisztában van vele, hogy a gombászás nem olyan tét nélküli kaland, mint mondjuk cseresznyét szedni a kerti fáról, ahol legfeljebb kukacos szem kerül a szánkba. Egyes gombák nagyon komoly egészségügyi problémát, akár halált okozhatnak, és mint a legtöbb ehető fajnak, a vargányának is megvannak a „mérgező párjai”, amelyekkel könnyen összetéveszthető.
A vargánya kalapjának átmérője a 12–25 cm-t is elérheti, zsírosan fénylő, gesztenyebarna, fehér peremű és húsos. A gombát a kalapjára állítva látható a fiatalon halvány, később zöldessárga, csöves szerkezetű spóratermő réteg, ami a kalapról könnyen lefejthető.
Fontos, hogy húsának színe nyomásra nem változik, ellentétben a mérgező farkastinóruval, aminek termőrétege elkékül, ha éles tárggyal megsértjük. Nyomásra kékülő színt ad még a szintén mérgező sátántinóru, illetve a kesernyés tinóru. Utóbbi két faj fogyasztása heves, más tünetekkel is kevert gyomor- és bélrendszeri panaszokat okoz, míg a farkastinóru intenzív keserű íze miatt alkalmatlan fogyasztásra.
Korona az ételeken
Némi sétával és kis szerencsével tehát remek alapanyagot gyűjthetünk ételeinkhez, vargányából nemcsak a klasszikus gombaételek készíthetők, de levesekbe, szószokba, húsok mellé is kiváló. Ahogy egy erdész-vadász barátom mondta:
A kiváló és a tökéletes étel íze között két százalék a különbség, ezt képes a vargánya megadni.
Intenzív íze miatt kevés is elég belőle, ráadásul könnyen tartósíthatjuk is. A gombát a rárakódott földtől megtisztítva akár le is fagyaszthatjuk, de nagyon sokan szárítással tartósítják. Egy kiló friss vargányából mintegy 10 dkg szárított gomba nyerhető, ennek tárolásához szellős, nedvességtől mentes helyiség szükséges.
Illusztráció: MTI/EPA/Tytus Zmijewski
Kiemelt kép: H. Szabó Sándor / MTI