Tudomány

Több ezer pingvin tömegsírja árulkodhat a jövőnkről

Az Antarktisz északi részén egy olyan ősi temetőt fedeztek fel kutatók, ami arra hívhatja fel a figyelmünket, milyen szörnyűséges következményekkel járhat a jövőben a klímaváltozás. Az üledékek rétegei alatt több ezer mumifikálódott Adélie-pingvint és ki nem kelt tojást találtak, az állatok feltételezhetően két esemény során pusztultak ki tömegesen az elmúlt ezer év során.

A Journal of Geophysical Research: Biogeosciences tudományos szaklapban publikált írás szerint az egyik esemény 750, míg a másik 200 éve történt, és mindegyiknek az erős hóesésekkel, esőzésekkel tarkított szélsőséges időjáráshoz van köze.

Ez a madár 750 éve pusztult el. Fotó: Yuesong Gao, Lianjiao Yang

Ennek előzménye volt, hogy megváltozott az a széljárás, ami a Déli-óceán felől nedves szelet szállított az Észak-Antarktisz felé. A nedves szél miatt megnőtt a csapadék, felgyorsult az erózió is. A pingvinek nem tudták túlélni a szélsőséges hidegeket, és a megnövekedett esőzések miatt megbetegedtek, legyengültek. Nehezen találtak megfelelő környezetet a fészekrakásra is. A régióban lakó szárnyasok közel egyharmada pusztult el ennek következtében.

Rossz hír, hogy az ehhez hasonló tragikus kimenetelű események a klímaváltozás miatt a jövőben is egyre elterjedtebbekké válhatnak.

Pingvinkatasztrófa történt az Antarktiszon
Több ezer fióka pusztult el a tengerjég kiterjedése és a folyamatos esőzések miatt.

2013-ban, majd 2017 végén is történt két jelenős pingvinkatasztrófa. Utóbbi esetben két kivétellel éhen halt egy negyvenezres Adélie-pingvinkolónia összes fiókája az Antarktisz keleti részén. 2013-ban pedig egyetlen fióka sem maradt életben. A tömeges pusztulást feltételezhetően a rekordmennyiségű nyári tengerjég és a példátlan mennyiségű eső okozhatta.

A tengerjég kiterjedése azt jelentette, hogy a pingvineknek a megszokottnál száz kilométerrel többet kellett megtenniük élelemért, miközben a folyamatos esőzés a vékony bundával rendelkező fiókákat legyengítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik