Nagyvilág

Pingvinkatasztrófa történt az Antarktiszon

Két kivétellel éhen halt egy negyvenezres Adélie-pingvinkolónia összes fiókája az Antarktisz keleti részén. Az elmúlt négy évben ez már a második hasonló katasztrófa, pedig az azt megelőző fél évszázadban egyszer sem volt ilyenre példa – írja a The Guardian.

A lap beszámolója szerint év elején francia tudósok lettek figyelmesek több ezer pingvinfióka tetemére és további több ezer ki nem kelt tojásra Adélie-földön, ahol egy 18 ezer párt számláló kolónia él.

A kolónia egy hasonló katasztrófát már átélt 2013-ban. Akkor egyetlen fióka sem maradt életben. A tömeges pusztulást feltételezhetően a rekordmennyiségű nyári tengerjég és a példátlan mennyiségű eső okozhatta.

A tengerjég kiterjedése azt jelentette, hogy a pingvineknek a megszokottnál száz kilométerrel többet kellett megtenniük élelemért, miközben a folyamatos esőzés a vékony bundával rendelkező fiókákat legyengítette.

A természetvédők egy védett tengeri terület létrehozását sürgetik. Erről jövő héten a 24 uniós tagországot tömörítő Antarktisz Tengeri Élővilágának Védelmével Foglalkozó Bizottság tárgyal majd az ausztráliai Hobartban.

Hatalmas lyukat azonosítottak az Antarktisz jégpáncélján
A szakértők egyelőre nem tudják, hogy mi okozta a csehországnyi jégmentes felület kialakulását.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik