Tudomány zöldövezet

Értelmetlenül úsznak 7000 km-t ezek a madarak

Az Új-Zélandi pingvinek őseiktől örökölhették az ösztönt, hogy táplálékbőség idején is kéthónapos vándorútra kelnek.

A totyogó,parton esetlenül csetlő-botló pingvinek rajzfilmek, reklámok és a közösségi média sztárjai, ennek ellenére viszonylag kevés tudományos munka vizsgálta e madarakat. Márpedig legtöbbjüket ma már a veszélyeztetett vagy sebezhető fajok között tartják számon.

A pingvinfajok egyharmada Új-Zélandon, jobbára az ország déli területein él, ezért nem is meglepő, hogy új-zélandi tudósok végezték a mostani kutatást,amelyből kiderül: a fjordlandi pingvinek vándorlásuk során majdnem hétezer kilométert úsznak két hónap alatt.

A kutatók elképedtek

A fajt nevezik szélescsőrű pingvinnek is, egyik jellemzőjük a fejükön viselt sárga bóbita, a másik pedig, hogy minden évben vándorútra kelnek feltehetően bőségesebb élelemforrások után kutatva. A zoológusok úgy gondolták, a madarak a partok közelében maradnak, de pontos útvonalukat nem ismerték.

A kutatás során most 20 madárra erősítettek műholdas jeladókat, így pontosan nyomon tudták őket követni.

Az adatok láttán az első reakcióm az volt, hogy valami gond van. Aztán megdöbbentem: meddig úsznak még a pingvinek, mikor érnek már oda?

– idézi az MTI Thomas Mattern zoológust, az Otagói Egyetem projektvezetőjét.

ANOEK DE GROOT / AFP

Nem tudni, miért

A pingvinek megtették az Antarktiszra vezető út felét, ahol az északi melegebb víz találkozik a déli hidegebb áramlatokkal, majd visszaúsztak. A nőstények az oda-vissza úton átlagosan 6801 kilométert tettek meg 67 nap alatt, a hímek 5597 kilométert 77 nap alatt.

Csak öt madár érkezett vissza jeladóstul, a többi 15-ről út közben valahol leeshetett a műszer. Arra viszont nem találtak választ, hogy miért úsznak ilyen messzire a fjordlandi pingvinek, miközben indulásuk idején, decemberben teli vannak hallal és más élelemmel az új-zélandi parti vizek. A tudósok úgy vélik az ösztönt, amely a maratoni útra indítja őket, őseiktől örökölhették, amelyek délebbre élhettek, mielőtt Új-Zéland partjait benépesítették.

Illusztráció: TORSTEN BLACKWOOD / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik