Tudomány zöldövezet

Értelmetlenül úsznak 7000 km-t ezek a madarak

24.hu
24.hu

2018. 09. 04. 11:03

Az Új-Zélandi pingvinek őseiktől örökölhették az ösztönt, hogy táplálékbőség idején is kéthónapos vándorútra kelnek.
Korábban a témában:

A totyogó,parton esetlenül csetlő-botló pingvinek rajzfilmek, reklámok és a közösségi média sztárjai, ennek ellenére viszonylag kevés tudományos munka vizsgálta e madarakat. Márpedig legtöbbjüket ma már a veszélyeztetett vagy sebezhető fajok között tartják számon.

A pingvinfajok egyharmada Új-Zélandon, jobbára az ország déli területein él, ezért nem is meglepő, hogy új-zélandi tudósok végezték a mostani kutatást,amelyből kiderül: a fjordlandi pingvinek vándorlásuk során majdnem hétezer kilométert úsznak két hónap alatt.

A kutatók elképedtek

A fajt nevezik szélescsőrű pingvinnek is, egyik jellemzőjük a fejükön viselt sárga bóbita, a másik pedig, hogy minden évben vándorútra kelnek feltehetően bőségesebb élelemforrások után kutatva. A zoológusok úgy gondolták, a madarak a partok közelében maradnak, de pontos útvonalukat nem ismerték.

A kutatás során most 20 madárra erősítettek műholdas jeladókat, így pontosan nyomon tudták őket követni.

Az adatok láttán az első reakcióm az volt, hogy valami gond van. Aztán megdöbbentem: meddig úsznak még a pingvinek, mikor érnek már oda?

– idézi az MTI Thomas Mattern zoológust, az Otagói Egyetem projektvezetőjét.

Fiordland Crested female penguin Milford (L) has his first swim with "Mr Munro" (R) after the two were introduced to one another at the Taranga Zoo in Sydney, 19 April 2007.  Mr Munro was brought to the zoo in November, 2006 after he swam across from New Zealand and washed up in Sydney.    AFP PHOTO/Anoek DE GROOT / AFP PHOTO / ANOEK DE GROOT
ANOEK DE GROOT / AFP

Nem tudni, miért

A pingvinek megtették az Antarktiszra vezető út felét, ahol az északi melegebb víz találkozik a déli hidegebb áramlatokkal, majd visszaúsztak. A nőstények az oda-vissza úton átlagosan 6801 kilométert tettek meg 67 nap alatt, a hímek 5597 kilométert 77 nap alatt.

Csak öt madár érkezett vissza jeladóstul, a többi 15-ről út közben valahol leeshetett a műszer. Arra viszont nem találtak választ, hogy miért úsznak ilyen messzire a fjordlandi pingvinek, miközben indulásuk idején, decemberben teli vannak hallal és más élelemmel az új-zélandi parti vizek. A tudósok úgy vélik az ösztönt, amely a maratoni útra indítja őket, őseiktől örökölhették, amelyek délebbre élhettek, mielőtt Új-Zéland partjait benépesítették.

Illusztráció: TORSTEN BLACKWOOD / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

FRANCE. PARIS (75) BELLEVILLE-MENILMONTANT. METRO
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.