Tudomány

Elképesztő méretű fogak hevertek a tengerparton

Egy ausztrál férfi ősi cápafogakra bukkant egy helyi tengerparton. A maradványok nagyjából kétszer akkorák, mint a nagy fehér cápa fogai.

Philip Mullaly a Melbourne-től nagyjából 100 kilométerre fekvő Jan Jucnál sétálgatott, amikor megtalálta a kivételes leleteket – írja a Phys.org. A környék híres a különböző kövületekről.

A tengerparton sétáltam, fosszíliákat kerestem, megfordultam, és megláttam egy sziklában ezt a csillanást, és észrevettem, hogy a fog negyede kilóg

– nyilatkozta Mullay. A férfi hozzátette, nagyon megörült, mert tudta, hogy értékes maradványokkal van dolga.

Mullay a felfedezés után értesítette Erich Fitzgeraldod, a Museums Victoria paleontológusát. A szakértő megállapította, hogy a hét centiméteres fogak egy kihalt cápafajtól, a Carcharocles angustidenstől származnak.

Az állat nagyjából 25 millió évvel ezelőtt élt a mai Ausztrália körüli óceánban. A ragadozó kisebb bálnákkal és pingvinekkel táplálkozott.

A faj több mint kilenc méter hosszúra nőtt meg, tehát majdnem kétszer akkora volt, mint a mai fehér cápák.

Fitzgerald szerint a felfedezés azért jelentős, mert ez az első alkalom, amikor a Carcharocles angustidenshez köthető fogakat azonosítottak Ausztráliában. A kutató hozzátette, igen ritkán fordul elő, hogy egy ősi cápa több fogát is sikerüljön megtalálni. Ennek oka az, hogy a cápafogakat felépítő anyag nem minden esetben kövül meg.

Fitzgerald úgy vélte, hogy a Mullay által azonosított fogak egyetlen példánytól származnak. A kutató arra is gyanakodott, hogy további maradványok várnak felfedezésre az érintett partszakaszon, ezért maga is ellátogatott Jan Juchoz. A helyszínen aztán további 40 fogat talált. A leletek egy része az ősi cápától származott, de akadtak olyan fogak is, melyeket ma is élő fajok hagytak el.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik