Tudomány zöldövezet

Eltűnt a népszerű rajzfilm papagája

24.hu
24.hu

2018. 09. 05. 14:24

Az elmúlt években nyolc madárfaj tűnt el örökre a Föld színéről, köztük a Rió című animációs filmből is jól ismert Spix-ara.
Korábban a témában:

A madarak és élőhelyük védelmével foglalkozó BirdLife International közzétette a világ madarainak állapotáról szóló jelentését, amelyben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szereplő 51, kihalás szélén álló madárfaj helyzetére fókuszált.

Nyolc olyan fajt soroltak fel, amelyek bizonyítottan vagy nagy valószínűséggel kihaltak, ezek között van:

  • a spix-ara,
  • a pouli-gyapjasmadár,
  • a pernambucói törpekuvik,
  • az alaogasi liánjáró,
  • a tengerkék arara.

Már a kontinenseken is

Az 51, kihalás szélén álló faj közül az új-kaledóniai Moorea-szigeti nádiposzáta az egyetlen, amely ma már kevésbé veszélyeztetett. A nyolc kihaltnak átsorolt faj közül négy a valószínűleg kihalt kategóriába tartozik.

Történelmileg a legtöbb madárkihalást a kicsiny szigeteken élő fajok esetében regisztrálták, amelyek gyakran esnek vadászat és az invazív fajok áldozatául, de a nyolc újabb kihalt faj közül öt a dél-amerikai kontinensen él, négy Brazíliában és a szakemberek az erdőirtással magyarázták kipusztulásukat.

Az új tanulmány megmutatta, hogy a kihalási válság, amelyet az élőhelyek ember általi elpusztítása okoz, a nagy kontineseken is kibontakozik

– idézi az MTI Stuart Butchartot, a BirdLife International vezető tudósát.

A spix-ara megmenthető

A IUCN legutóbbi vörös listája szerint több mint 26 ezer madárfaj veszélyeztetett, ennek kapcsán a tudósok a hatodik nagy, ember előidézte kihalási eseményre figyelmeztetnek.

A spix-ara fogságban tenyésztett populációit még visszatelepíthetik a vadonban, ám három faj, az aalgoasi liánjáró, a Hawaaii-szigeteki Mauin élő pouli gyapjasmadár és a Brazíliában élt poszátaféle, a cryptic treehunter örökre eltűnt az égről, csakúgy mint az alagosi liánjáró, amely 2011-ben halt ki.

Illusztráció: PATRICK PLEUL / DPA-ZENTRALBILD / DPA

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.