Tudomány zöldövezet

Eltűnt a népszerű rajzfilm papagája

Az elmúlt években nyolc madárfaj tűnt el örökre a Föld színéről, köztük a Rió című animációs filmből is jól ismert Spix-ara.

A madarak és élőhelyük védelmével foglalkozó BirdLife International közzétette a világ madarainak állapotáról szóló jelentését, amelyben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szereplő 51, kihalás szélén álló madárfaj helyzetére fókuszált.

Nyolc olyan fajt soroltak fel, amelyek bizonyítottan vagy nagy valószínűséggel kihaltak, ezek között van:

  • a spix-ara,
  • a pouli-gyapjasmadár,
  • a pernambucói törpekuvik,
  • az alaogasi liánjáró,
  • a tengerkék arara.

Már a kontinenseken is

Az 51, kihalás szélén álló faj közül az új-kaledóniai Moorea-szigeti nádiposzáta az egyetlen, amely ma már kevésbé veszélyeztetett. A nyolc kihaltnak átsorolt faj közül négy a valószínűleg kihalt kategóriába tartozik.

Történelmileg a legtöbb madárkihalást a kicsiny szigeteken élő fajok esetében regisztrálták, amelyek gyakran esnek vadászat és az invazív fajok áldozatául, de a nyolc újabb kihalt faj közül öt a dél-amerikai kontinensen él, négy Brazíliában és a szakemberek az erdőirtással magyarázták kipusztulásukat.

Az új tanulmány megmutatta, hogy a kihalási válság, amelyet az élőhelyek ember általi elpusztítása okoz, a nagy kontineseken is kibontakozik

– idézi az MTI Stuart Butchartot, a BirdLife International vezető tudósát.

A spix-ara megmenthető

A IUCN legutóbbi vörös listája szerint több mint 26 ezer madárfaj veszélyeztetett, ennek kapcsán a tudósok a hatodik nagy, ember előidézte kihalási eseményre figyelmeztetnek.

A spix-ara fogságban tenyésztett populációit még visszatelepíthetik a vadonban, ám három faj, az aalgoasi liánjáró, a Hawaaii-szigeteki Mauin élő pouli gyapjasmadár és a Brazíliában élt poszátaféle, a cryptic treehunter örökre eltűnt az égről, csakúgy mint az alagosi liánjáró, amely 2011-ben halt ki.

Illusztráció: PATRICK PLEUL / DPA-ZENTRALBILD / DPA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik