Tudomány zöldövezet

Két szeptembernyi eső zúdult Hegyeshalomra

Az egész szeptemberre jellemző csapadékmennyiség egy-másfélszerese hullott Nyugat-Magyarországra két nap alatt, Hegyeshalom elképesztően sok vizet kapott.

A hétvégén érkezett, és még legalább két napig térségünkben veszteglő légörvény elsősorban a Dunától nyugatra okozott egy-másfél átlagos szeptemberi mennyiségnek megfelelő esőt mindössze két-két és fél nap alatt. A Balatontól északra nagy területen hullott 60-80 mm csapadék, a rekordot Hegyeshalom tartja 120.7 milliméterrel – írja hétfőn kelt jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A teljes szeptemberre jellemző átlagos csapadékmennyiség országosan 45-60 mm, jellemzően nyugaton esik több. Hegyeshalom most a maximum kétszeresét kapta. Ezzel szemben az ország keleti megyéiben sok helyen egyetlen csepp eső sem hullott.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Ez a helyzet – a légörvény lassú keleties mozgásával – csütörtökig ugyan változhat, de a Nyírség, a beregi térség a mostani számítások szerint ekkor sem kap számottevő csapadékot. Ugyanakkor az Alpokalján és a Kisalföldön újabb 40-80 mm eső zúdulhat le, így az egy hetes összeg arrafelé akár a 150 mm-t is elérheti.

Illusztráció: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik