Tudomány az élet nagy kérdései

Miért olyan fájdalmas, amikor papírral vágjuk meg az ujjunkat?

Kevés olyan ember van, aki akár egy könyv lapozgatása, akár egy levél forgatása közben még nem vágta meg az ujját egy lappal. Az efféle sérülés ugyan nem súlyos, mégis rendkívül fájdalmas lehet.

A Live Science szerint több oka is van annak, hogy miért fájnak annyira a papírlapoktól szerzett sérülések. Az egyik tényező, hogy a vágások rendszerint testünk érzékeny területeit érintik: az ujjakat, a szájat vagy éppen a nyelvet. Ezen testrészek ideghálózata elképesztő pontossággal képesek elkülöníteni a nyomás, a hő és a sérülés érzetét.

Sőt, az emberi agyban találhatóak olyan régiók, melyek kifejezetten ezen testrészek jeleire specializálódtak. A kifinomult érzékelésnek köszönhetően képesek az ujjak, az ajkak és a nyelv megfelelően funkcionálni, igaz,

ugyanezen rendszer miatt a sérülések is fájdalmasabbá válnak.

Hogy az ujjak mennyivel jobban érzik a fájdalmat, egy egyszerű teszttel ellenőrizhető – írja a BBC. Ha az ember széthajt egy gémkapcsot úgy, hogy mindkét vége egy irányba nézzen, majd ezzel gyengén megböki az ujjbegyét, mindkét szúrást jól elkülöníthetően észleli. A test más részein, például a háton, ugyanakkor a két közeli bökést egyetlen ingerként érezzük.

Fontos tényező az is, hogy az ujjainkat rendkívül sokat használjuk. Így a rajtuk kialakult vágások a nap során ismét felnyílhatnak, megnehezítve a gyógyulást.

Kép: Thinkstock

Szintén fájdalmat okoz, hogy bár a papír szegélye első ránézésre simának tűnhet, valójában egyáltalán nem egyenletes a felülete. Ezért a vágás során inkább szakadásszerű sérülés jelentkezik.

Végül, a papírlapok általában olyan sebet hoznak létre, amely elég mély a bőr idegrostjainak ingerléséhez, ugyanakkor nem olyan súlyos, hogy károsítsa is azokat. Így az idegek továbbra is megfelelően képesek érzékelni a fájdalmat.

Gabriel Neal, a Texas A&M University munkatársa szerint van módszer a fájdalom csökkentésére. Az első és legfontosabb, hogy az ember szappan felhasználásával minél előbb mossa meg a sérülést. Ez ugyanis csökkentheti a fertőzés esélyét, és gyorsíthatja a gyógyulást. Emellett segíthet, ha néhány napig ragtapasszal gátoljuk a seb felnyílását.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik