Tudomány az élet nagy kérdései

Mi okozza az agyfagyást?

A nyári hőségben egy jégkrém, fagylalt vagy jégkása életmentő lehet, igaz, a hirtelen jött hideg kellemetlenséget, sphenopalatine ganglioneuralgiát, azaz „agyfagyást” is okozhat.

Az agyfagyás valójában nem egyszerűen az agy hidegre adott reakciója − írja a Texas A&M University oldala. Stephanie Vertrees, az egyetem munkatársa szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a szájpadlás hátulján található idegek nehezen viselik el a fagyos ételeket.

A sphenopalatine ganglion (SPG) egy idegcsoport, amely a hideg ételre érzékeny, és amely stimulálás hatására olyan információkat továbbít, melyek az agy azon részét stimulálják, amely fejfájást okoz”

− nyilatkozta a szakértő.

Az SPG egyéb módon is képes fejfájást, például migrént előidézni. Vertrees szerint az elmúlt időkben rengeteg szakértő foglalkozott az idegcsoport vizsgálatával, és mára már két fő módszerünk is van az SPG kezelésére. Az egyik egy készítmény, amely ellazítja az idegeket, a másik pedig egy elektromos berendezés, amely stimulálással előzi meg a fejfájást.

Ezeket a módszereket természetesen nem az agyfagyás, hanem a súlyosabb migrén kezelésére használják.

Szerencsére vannak technikák a hideg kiváltotta fejfájás elkerülésére is. A jégkrémet, fagylaltot vagy jégkását például érdemes lassan fogyasztani, így a száj képes kellően felmelegíteni az ételt. Fontos az is, hogy a falatot igyekezzünk a szájpadlás elülső részénél tartani, hiszen minél hátrébb kerül, annál nagyobb valószínűséggel éri el az SPG-t.

Kép: Thinkstock

Amennyiben az ember már érezni kezdi az agyfagyást, segíthet, ha a nyelvét a szájpadlásához nyomja. A nyelv hője ugyanis előbb az orrmelléküreget, majd a hidegre érzékeny idegeket melegíti fel.

Mivel a sphenopalatine ganglioneuralgia nem veszélyes, nem kell tartanunk tőle. A kellemetlen érzés elkerülése miatt ugyanakkor érdemes óvatosan bánni a hideg ételekkel.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik