Tudomány az élet nagy kérdései
Perfect smile teeth before and after bleaching. whitening teeth concept

Miért sárgulnak be a fogaink?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 07. 25. 17:30

Bár a hírességek általában vakítóan fehér fogsorral rendelkeznek, a többség foga inkább sárgásabb. Ez teljesen normális: a sztárok sem különleges fogmosó technikájuknak, hanem inkább a fogfehérítőknek köszönhetően rendelkeznek olyan szép mosollyal.
Korábban a témában:

Az elszíneződés hátterében számos tényező állhat, a sárgulás pedig a fog belsejét és külsejét egyaránt érintheti – írja a Live Science.

Amikor külső elszíneződésről beszélünk, akkor a fog külső, kemény rétegén, a zománcon jelentkező sárgulásról van szó. Ezen elszíneződések hátterében rendszerint életmódbeli tényezők állnak: a kávézás, a teázás és a dohányzás mind hozzájárulhat a sárguláshoz.

A szabály az, hogy azok az ételek és italok, amelyek képesek elszínezni a ruhát, a fogat is megfesthetik.

Így ha az ember minél fehérebb fogakat akar, érdemes kerülnie a kólát, a vörösbort, a csokoládét, de még a meggyet és áfonyát is.

Természetesen nem kell teljes egészében lemondani ezekről az ételekről, hiszen a zománcot érintő sárgulás viszonylag könnyedén eltávolítható. A kellően alapos és gyakori fogmosással, illetve a szakértő által végzett tisztítással például fehéren tarthatóak a fogak.

Kép: Thinkstock

Sokkal komolyabb problémát jelent ugyanakkor a belső, a zománc és a cement közt található dentint érintő sárgulás. Az efféle elszíneződéstől jóval nehezebb megszabadulni.

Belső sárgulást különböző, főként gyógyszerekben fellelhető vegyületek válthatnak ki. A gyermekkori fogfejlődés során a tetraciklin vagy doxiciklin tartalmú antibiotikumok például barnulást okozhatnak, a klórhexidines baktériumölő szájvizek pedig szintén barnás árnyalatot idézhetnek elő a dentinben. Igaz, a jóval gyakoribb készítmények, így az antihisztaminok, antipszichotikumok és bizonyos vérnyomáscsökkentők is okozhatnak sárgulást. A fogegészségnek egyébként kedvező fluorid túlzott bevitele hasonló módon kialakíthat barnás és sárgás elszíneződéseket.

Az életmódbeli faktorok mellett természetesen a genetika is nagyon fontos.

Van, aki eleve sárgásabb árnyalatú fogakkal születik. Ennek oka az, hogy sokaknak genetikai tényezők miatt vékonyabb a zománca, így jobban kivehető a dentin természetes, sárga színe. Ez persze azt is jelenti, hogy az öregedéssel, illetve a zománc kopásával szintén sárgábbá válhatnak a fogak.

A fog színének megőrzése egyébként egyáltalán nem nehéz. Érdemes csak mértékkel fogyasztani a színező ételeket és italokat, a dohányt pedig teljes egészében kerülni kell. Emellett kiemelten fontos a szájhigiénia, és kétévente legalább egyszer nem árt felkeresni a fogorvost.

Természetesen ha az ember nem elégedett a fogszínével, a szakértők képesek fehéríteni. Erre napjainkban már számos módszert alkalmaznak.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.