Tudomány zöldövezet

Betiltja a macskatartást egy város

Az őshonos állatok pusztításával óriási károkat okoznak Új-Zélandon a behurcolt házi macskák, ezért Omaui város vezetése komoly lépésre szánta el magát, a lakók tiltakoznak.

A Déli-sziget legdélibb csücskén fekvő Omaui város önkormányzata olyan rendelettervezetet tett közzé, amelynek értelmében összeírnák, mikrochippel látnák el és szükség esetén ivartalanítanák a településen élő összes macskát, és megtiltanák az elpusztuló házi kedvencek pótlását.

Nem vagyunk macskagyűlölők, de azt akarjuk, hogy sokszínű természet vegyen körül bennünket

– idézi az MTI John Collins természetvédőt, a macskatartási tilalom kezdeményezőjét.

Az európai telepesek által behurcolt macskák rendkívül ügyes ragadozók, felmérhetetlen krokat okoznak Új-Zéland állatvilágában, többek között madarak, hüllők, rovarok számos faját fenyegetik kipusztulással. A probléma országos méretű, az őshonos fajok eltűnése olyan gyors, hogy több helyen már olyan védett övezeteket hoztak létre, ahonnan kerítéssel tartják távol a macskákat.

Eugenie Sage környezetvédelmi miniszter nemrég a főváros, Wellington lakóinak is azt javasolta, mondjanak le a macskatartásról, hogy városi környezetben is újra meg lehessen honosítani a szigetország ikonikus madarát, a kiwit. Omaui lakói közölték, hogy petícióval fognak tiltakozni a macskamentesítési terv ellen.

Illusztráció: KAI SCHWÖRER / SCHWÖRER PRESSEFOTO / DPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik