Tudomány

28 év után került elő a szeméből az elvesztett kontaktlencse

Egy közelmúltban publikált orvosi jelentés egy női páciens igen bizarr esetét mutatja be.

A publikáció szerint egy skót nőnek közel három évtizeden át volt beragadva egy kontaktlencse a szemébe – írja az IFLScience.

A páciens azzal a panasszal fordult orvoshoz, hogy bal felső szemhéja régóta be van duzzadva. A szemhéj ráadásul érzékelhetően meg is süllyedt.

Egy MRI-vizsgálat aztán felfedte, hogy az érintett régióban egy ciszta alakult ki, melyet aztán sebészeti úton is kivizsgáltak. Az operáció során egy merev gázáteresztő (RGP) kontaktlencsét találtak a területen. Az objektum már beágyazódott a szemhéj lágy szövetébe.

A tanulmány szerzői szerint utóbb kiderült, hogy a nőt 28 évvel korábban, gyermekkorában sérülés érte, miközben RPG kontaktlencsét viselt. A páciens épp tollaslabdázott, amikor a labda eltalálta a szemét. Korábban azt feltételezték, hogy a trauma során a lencse leesett a szeméről, és elveszett. Mint utóbb kiderült, nem így történt,

hanem egyszerűen feljebb vándorolt a szemgolyóján.

Az elmúlt 28 év során a beágyazódott lencse valamiért alig okozott tüneteket.

A mostanihoz hasonló orvosi jelentések az extrém esetek bemutatásával segíthetnek a szakértőknek jobban felkészülni az ilyen helyzetekre. Egy szakember ugyanis sosem tudhatja, hogy mikor találkozik vért izzadó, halálos székrekedéstől vagy veszélyes kutyanyalástól szenvedő pácienssel.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik