Tudomány

Egyetlen nyalás miatt kellett amputálni a végtagjait

Egy 48 éves wisconsini férfi mindkét lábát és karjai egy részét is elvesztette egy ritka vérmérgezést követően. A betegséget kiváltó baktérium feltételezhetően kutyájától származott.

A férfi, Greg Manteufel influenzaszerű tünetekkel fordult orvoshoz – írja a Live Science. Később azonban kiderült, hogy sokkal súlyosabb a helyzet, a szakértőknek így napokon belül amputálniuk kellett a páciens mindkét lábát, nem sokkal később pedig alkarjainak egy részét is. Erre azért volt szükség, mert betegsége miatt vérnyomása drámaian lecsökkent, végtagjaiba pedig nem áramlott elegendő vér.

A későbbi vizsgálatok felfedték, hogy a fertőzés hátterében a Capnocytophaga canimorsus baktérium áll.

A mikroba macskák és kutyák szájában fordul elő.

A mikroorganizmus előbbiek 57 és utóbbiak 74 százalékánál található meg. A baktérium az állatokra nem jelent veszélyt.

Capnocytophaga canimorsus ugyanakkor bizonyos esetekben, például harapáson keresztül, képes az emberi szervezetbe is bejutni. A kórokozó főként azokat fenyegeti, akiknek az immunrendszere le van gyengülve.

Amennyiben valakit megfertőz a Capnocytophaga canimorsus, a baktérium a véráramon keresztül a test számos pontjára képes eljutni, és vérmérgezést idézhet elő. Ebben az állapotban a szervezet kontrollálatlan választ ad a gyulladásra, és magát kezdi el károsítani. Végül szervi elégtelenség alakulhat ki.

A rendellenesség tünetei általában 3-4 nappal a fertőzés után jelentkeznek, de előfordul, hogy csak 14 nappal a megbetegedés után. A tünetek közé tartozik harapás esetén a seb körüli hólyagképződés, gyennyesedzés, duzzanat és vörösödés, illetve a láz, a hasmenés, a fejfájás, a hányás és az izom- vagy ízületi fájdalom.

Manteufel esetében a fertőzés üszkösödést is kiváltott, így végtagjainál szöveti elhalás jelentkezett. A szakértők úgy vélik, hogy a férfi kutyája nyálán keresztül kaphatta el a betegséget.

Silvia Munoz-Price, a Froedtert & the Medical College of Wisconsin munkatársa szerint a kutyatartók több mint 99 százalékánál nem alakulhat ki hasonló helyzet. Manteufelnek egyszerűen balszerencséje volt.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik