Nagyvilág

Olyan súlyos székrekedése volt, hogy majdnem belehalt

Ausztrál orvosok egy különös esetről számoltak be. Egy páciensnél olyan súlyos székrekedés alakult ki, hogy egyik lába lebénult, ezért sebészeti beavatkozással kellett eltávolítani a szervezetében felhalmozódott ürüléket.

Az 53 éves férfi három napja szűnni nem akaró hasi fájdalommal és duzzanattal, illetve hányingerrel fordult orvoshoz – írja az IFLScience. Ami ezeknél is rosszabb: erős fájdalmat érzett jobb lábában, amelyet 24 órája nem tudott megmozdítani.

Az esetről beszámoló tanulmány szerint a fájó végtagnak nem volt pulzusa, és tapintásra hidegnek bizonyult.

A kórtörténete alapján a páciens nem szedett gyógyszereket, nem veszélyeztették szív- és érrendszeri rendellenességek, sőt, eleve ritkán volt beteg. A vizsgálat végül felfedte, hogy a férfi panaszainak hátterében székrekedés áll.

Egy képalkotó elemzés hatalmas mennyiségű lerakódott ürüléket mutatott ki a páciens hasában. A férfi életveszélyes rekesz szindrómában szenvedett, hasa elképesztő nyomásnak volt kitéve.

A felgyülemlett széklet az egész vastagbelet kitöltötte, és hatalmas nyomást helyezett a jobb csípőtáji artériára. A szakértők úgy vélik, ez vezetett a lábfájdalomhoz, illetve az átmeneti bénuláshoz. A székrekedés miatt már a vesekárosodás és az anyagcsere acidózis, azaz elsavasodás tünetei is jelentkeztek.

A férfi állapota igen rossznak bizonyult, ezért azonnali sebészeti beavatkozásra volt szüksége. A műtét során a szakértők nagyjából 2 liter székletet távolítottak el a páciens szervezetéből. Négy nappal az operáció után végül elhagyhatta az intenzív osztályt, igaz, további 13 napra volt szüksége, mire ismét járni tudott.

Az orvosok egyelőre nem tudják, hogy mi okozhatta az extrém székrekedést.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik