Tudomány

Vérizzadással diagnosztizáltak egy nőt Olaszországban

A közelmúltban bemutatott eset újabb bizonyíték arra, hogy a vérizzadás valóban létezik.

 

A 21 éves páciens azután fordult orvoshoz, hogy már három éve vérzett külső sérülés nélkül a tenyere és az arca. A fiatal nő állapota olyan súlyos volt, hogy elzárkózott a külvilágtól, ez pedig depresszió- és pánikbetegségszerű tüneteket eredményezett nála.

A vizsgálatok után a szakértők arra jutottak, hogy a páciens egy ritka rendellenességben, úgynevezett vérizzadásban (haematohydrosis) szenved.

A tudományos világban máig eldöntetlen kérdés, hogy pontosan mi okozza az állapot kialakulását – egyes kutatók még azt is kétségbe vonják, hogy létezik-e egyáltalán a vérizzadás. Az új tanulmányban a szerzők azt írják, a beteg bőrének vizsgálata nem utalt semmilyen rendellenességre.

haematohydrosisre emlékeztető tünetekről már az időszámítás előtti 4. századból is van forrás. A középkorban a vérizzadás vallási szimbólummá vált, gondoljunk csak Veronika fátylára, mellyel állítólag Veronika Jézus arcát törölte meg a keresztúton. A történelmi dokumentáció ellenére sok szakértő azonban máig nem tekinti igazoltak a rendellenesség létezését.

Jacalyn Duffin, az ontarioi Queen’s University munkatársa 1880-tól kezdődően összesen 42 vérizzadással kapcsolatos orvostudományi cikket elemzett. A publikációk közel fele az elmúlt 5 évben keletkezett, ez pedig azt jelenti, hogy a modern orvoslás egyre több bizonyítékot talál a haematohydrosisra. Duffin szerint a vallási felhang mégis megnehezíti, hogy elfogadják az állapot létezését a tudományos világban.

Az olasz szakértők egyébként béta-blokkolóval kezelték a pácienst, ez ugyanis segített a korábbi esetekben. Bár a terápia némiképp javított a beteg állapotán, a vérzés nem állt meg teljesen.

(Via: Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik