Tudomány

Súlyos mellékhatásai lehetnek a vaginafiatalító kezeléseknek

Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala szerint a különböző „vaginafiatalító" eszközök külső sérüléseket, vizelettartási nehézségeket, illetve szexuális vagy menopauzás tüneteket okozhatnak.

Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) új jelentése szerint a vaginafiatalító berendezések biztonsága és hatékonysága egyelőre nincs felmérve – írja a CNN. Az érintett eszközök rendszerint lézerrel vagy rádiófrekvenciás hullámokkal kezelik a nemi szerv abnormális szöveteit. A készülékeket csak olyan nőgyógyászok alkalmazhatják, akik erre engedélyt kaptak az FDA-tól.

Azt ugyanakkor nem hagyta jóvá a hivatal, hogy az eszközöket a vagina szárazságának vagy ruganyosságának, illetve a szexuális zavarok gyógyítására használják. Az FDA szerint a készülékek efféle terápiák során súlyos sérüléseket, például égést vagy sebesedést okozhatnak.

A szervezet több céget is felszólított arra, hogy ne vaginafiatalítóként hirdessék érintett berendezéseiket.

Nagyon aggódunk, hogy a nők megsérülhetnek

– nyilatkozta Scott Gottlieb, az FDA megbízottja. A szakértő hozzátette, az ilyen veszélyes kezelések nemcsak sérülésveszélyesek, de árthatnak a jól bevált terápiák megítélésének is.

Az FDA jelentésében több esetet is bemutat. Az egyik páciens két nappal a beavatkozást követően komoly fájdalmat érzett. A nő azt állította, az interneten nem talált negatív véleményeket a terápiáról, így arra kezdett el gyanakodni, hogy az eszközt gyártó cég igyekszik elfojtani az efféle hangokat. A készüléket készítő Hologic az FDA megkeresésére azt mondta, rengeteg tudományos és klinikai bizonyítékuk van termékük hatékonyságáról, az adatokat pedig elérhetővé teszik a hivatal számára is.

Az FDA azt tanácsolja a nőknek, hogy hagyják abba az eszközök használatát, és számoljanak be a hivatalnak tapasztalataikról. A szervezet emellett azt is kéri, hogy a nők a hüvelyi és szexuális panaszaikról, illetve a lehetséges kezelésekről először egészségügyi szolgáltatójukkal konzultáljanak.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik