Tudomány

Példátlan hibrid állat tűnt fel Hawaii partjainál

A különleges delfin Kauai szigetének közelében él. Egy új genetikai elemzés szerint az állat apja egy barázdásfogú delfin, anyja pedig egy fehérajkú kardszárnyúdelfin volt. Ilyen hibriddel még nem találkoztak korábban a kutatók.

Az élőlényt először 2017 augusztusában vették észre a Cascadia Research Collective kutatói – írja a ScienceAlert.

Voltak fotóink, és a fajok közti morfológiai jellemzők alapján azt gyanítottuk, hogy hibrid

– nyilatkozta Robin Baird tengerbiológus.

A csapat egy speciális számszeríjjal képes volt szövetmintát begyűjteni a furcsa állattól. A bőrdarab elemzése aztán felfedte, hogy a kutatóknak egy igen különleges hibriddel van dolguk.

A fehérajkú kardszárnyúdelfin ráadásul nagyon ritka Hawaii vizeiben, nagyjából 200-300 példány képviseli a fajt a régióban. Az, hogy az egyik nőstény végül a barázdásfogú delfinek közül választott párt magának azt jelenti, hogy nem talált megfelelő hímet fajtársai között.

A különleges hibrid egy fehérajkú kardszárnyúdelfin mellett (kép: Kimberly Wood/National Marine Fisheries Service)

A Cascadia Research Collective munkatársai kéthetes helyszíni vizsgálatuk során belebotlottak egy fehérajkú kardszárnyúdelfinbe, amely egy csapat barázdásfogú delfint kísért. A szakértők arra gyanakodnak, hogy ez a példány lehet a hibrid anyja.

Nem ez volt az első eset, amikor sikerült hasonló tengeri hibridet felfedezni. A narválok és a belugák például gyakran hoznak létre közösen utódot – az efféle hibrideket narlugának nevezik. Fontos azonban kiemelni, hogy a fajok közti kereszteződéssel született példányok gyakran terméketlenek, így ritkán jön létre új faj a keveredésből.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy néha ne születnének hibrid fajok. Tavaly például az Amazonas-medencében találtak egy új madárfajt, amely két másik faj keveredésével jött létre.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy a Hawaiinál felfedezett példány – melyet Steno bredanensisnek neveztek el – képes lesz-e hasonló hibridekkel új fajt létrehozni. A csapat mindenesetre azt tervezi, hogy idén augusztusban visszatér a régióba, hátha sikerül újabb egyedeket találniuk.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik