Tudomány

Gyerekfej méretű ebihalra bukkantak

Hatalmas ebihalra bukkant biológusok egy csoportja egy délkelet-arizonai sekély tavacskában. Bár az egyed mérete valóban lenyűgöző, valószínűleg nem lesz túl hosszú életű az óriás.

A hatalmas ebihal egy fiatal amerikai ökörbéka (Lithobates catesbeianus) – számol be a Live Science. Az élőlény az Amerikai Természettudományi Múzeum egyik kutatóállomásának közelében került elő még júniusban.

Miközben az egyik önkéntes egy szinte teljesen kiszáradt pocsolyát vizsgált, hirtelen megpillantotta a teremtményt. Earyn McGee, az Arizonai Egyetem doktorandusza és a csapat tagja egy blogbejegyzésben azt írta, az önkéntes először azt hitte, egy hallal van dolga.

A biológusok végül Góliátnak nevezték el a nem mindennapi jövevényt.

McGee szerint az ebihal jóval nagyobb, mint hasonló korú fajtársai. A szakértő arra gyanakszik, hogy óriási méretét valamilyen hormonális egyensúlytalanság okozza. Könnyen elképzelhető, hogy éppen emiatt Góliát sosem fog kifejlett békává alakulni.

https://twitter.com/Afro_Herper/status/1007357502881714177?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1007357502881714177&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.livescience.com%2F63238-goliath-giant-tadpole.html

McGee a Live Science-nek azt nyilatkozta, eddig csak tanulmányokban olvasott ilyen hatalmas ebihalakról.

Góliát méretének hátránya, hogy ahogy folytatja a növekedést, a légző és keringési rendszere nem fogja tovább támogatni a testméretét

– mondta a szakértő. Igaz, a nagy méret táplálékhiány esetén hasznos lehet, hiszen az erősebb ebihal könnyebben hozzá tud jutni az élelemhez.

Az amerikai ökörbéka Észak-Amerika legnagyobb békafaja. Kifejlett állapotában testhossza eléri a 20 centimétert, tömege pedig a fél kilogrammot is meghaladhatja. Az ebihalak általában 15 centiméteresre nőnek.

A tudósok Góliátot azonosítása után elszállították a helyi kutatóállomásra, ahol felvették az adatait. A különleges példányt bemutató tanulmányt a közelmúltban nyújtották be felülvizsgálatra.

Kiemelt kép: Twitter/Earyn McGee

Ajánlott videó

Olvasói sztorik