Tudomány

Kamu lehet a 36 ezer milliárdos aranykincs

A XX. század elején elsüllyedt orosz hajót talált meg egy cég Dél-Korea partjainál, állítólag 130 milliárd dollárnyi aranyat szállított. Állítólag.

A Szingapúrban bejegyzett Shinil Group nevű cég szerdán jelentette be, hogy felfedezte egy 1905-ben elsüllyedt orosz hadihajó, a Dmitrij Donszkoj roncsait. Ekkoriban Oroszország Japán ellen viselt háborút, ennek esett áldozatul. A hajó most az Ulleung-szigettől 1,3 kilométerre fekszik, orrával a tenger fenekébe ágyazódva 400 méter mélyen.

Eddig nincs is semmi különös a történetben, csakhogy

a Dmitrij Donszkoj elsüllyedésekor állítólag 130 milliárd dollárnyi aranyat is szállított.

Hol az arany?

Ez több mint 36 000 milliárd forint, ami bőven meghaladja Magyarország egyéves GDP-jét. A Shinil bejelentette, hogy az arany tíz százalékát az egyébként alig lakott, de a turisták által kedvelt Ulledungo szigetére költik majd, a többit pedig megfelezik az oroszokkal. Innentől kezdve lesz érdekes az egész.

A bejelentéssel kapcsolatban a dél-koreai állami Óceántudományi és Technológiai Intézet arról tájékoztatott, hogy a roncsot már 2003-ban megtalálta. Az intézet honlapján 2007-es dátummal fotók is vannak, amelyek állításuk szerint a roncsról készültek, továbbá olyan térképek is, amelyek nagyjából jelzik a lelet helyét – tudósít az MTI.

Néhány kutató pedig már korábban is megfogalmazta kétségeit a hajón szállított aranykincs létezésével kapcsolatban.

A dél-koreai pénzügyi hatóságok ennek kapcsán óvatosságra intettek mindenkit, aki a kincsvadászatba szeretne befektetni.

Fizess előre

Mielőtt azt mondanánk savanyú a szőlő, menjünk tovább. A Shinil Group honlapján bejelentette, létrehozta a felfedezéshez kötődő „Donskoi International” elnevezésű kriptovalutát. A vállalat azt ígérte, megosztozik a közönséggel az orosz hajóroncsból származó hasznon, oly módon, hogy szétosztja virtuális valutáját azok között, akik regisztrálnak virtuális piacán. További jutalmat ígértek azoknak, akik regisztrálókat toboroznak.

Kamu vagy nem? Dél-koreai pénzügyi szakértők óvtak a kincsvadászatba való befektetéstől és arra figyelmeztettek: nem egy esetben fordult már elő, hogy az effajta cégek részvényei a felfedezést követően az egekbe szárnyaltak, majd mégis csőd lett a vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik