Tudomány zöldövezet

Ebből az állatból 84-et hagytunk életben

És még ez is csak becslés, nagyjából ennyi amúri leopárd élhet még vadon, a fejedelmi macskát pont most pusztítjuk ki.

Az amúri leopárd jelen ismereteink szerint a Föld legritkább nagymacskája, kínai, orosz és amerikai szakemberek legfrissebb becslése szerint mindössze 84 példány élhet még belőlük Oroszország Tengermelléki határterületének délkeleti részén és az észak-kínai Csilin tartományban – idézi a Conservation Lettters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt az MTI.

Miért éppen ennyi? A becslést a térségben lévő kameracsapdák felvételei alapján tették, és mivel korábbi elterjedési területének más részeiről nincsenek adatok az amuri leopárd jelenlétéről, ez egyben azt is jelenti: e 84 becsült egyed jelenti a globális populációt.

Nyilván nem meglepő, hogy néhány évtizede még jóval nagyobb területen éltek és egyedszámuk a mostani négy-ötszörösére rúgott, csakhogy jött az ember. Kíméletlen orvvadászat, zsákmányállataik pusztítása, erdőirtás, élőhelyeik elvesztése, szétdarabolása, behurcolt betegségek – a forgatókönyv gyakorlatilag ugyanaz, mint ezer és ezer egyéb esetben.

Remek macskákról van szó, 64-78 centi marmagasságú hímek 32-48 kilót nyomnak, a nőstények valamivel kisebbek, alattuk kisebb-nagyobb eltérésekkel 30 kilogramm körül áll meg a mérleg. Őzekre, szarvasokra, vaddisznókra vadásznak, de a kisrágcsálók éppúgy nincsenek biztonságban tőlük, mint a fiatalabb medvék.

Két-háromévesen válnak ivaréretté, az anyák átlag 2-3 kölyköt szoptatnak és gondoznak legalább azok kétéves koráig. Megmaradva a számok bűvöletében így még szomorúbb,hogy mára mindösszesen 84-en lehetnek. Igaz, a szakemberek szerint Oroszországból érkező egyedek az utóbbi időben egykori kínai élőhelyeiket is kezdik birtokba venni, magyarán van remény.

llusztráció: ERIC ISSELEE / BIOSPHOTO

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik