Tudomány zöldövezet

Hősokk: 38 ezerrel több lesz az áldozat

Világszerte több mint egymilliárd embernek jelent komoly fenyegetést a globális felmelegedés miatti hőség.

A hűtőszekrények, légkondicionálók, ventillátorok és egyéb hűtőberendezések működtetéséhez szükséges egyre több villamos energia tovább fogja erősíteni az ember okozta éghajlatváltozást. Hacsak az erőművek nem váltanak át a fosszilis tüzelőanyagokról a tisztább energiaforrásokra – idézi az MTI a Sustainable Energy for All nevű nonprofit szervezet tanulmányát.

A szegényeknek lesz rosszabb

E szerint a bolygó 7,6 milliárdos népességéből jelenleg nagyjából 1,1 milliárd embert sújt a probléma Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában: 470 milliót a gyéren lakott vidékeken és 630 milliót a városi szegénynegyedekben. Egy 52 országra kiterjedő felmérés szerint India, Kína, Mozambik, Szudán, Nigéria, Brazília, Pakisztán, Indonézia és Banglades néz szembe a legnagyobb gondokkal. És évről-évre egyre rosszabb lesz:

Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint az éghajlatváltozással összefüggő hősokk évente valószínűleg 38 ezerrel több halálozást fog okozni világszerte 2030 és 2050 között.

Nem tudják hűteni az ételt

A jelentés szerint a trópusi országok városoktól távol eső területein sok embernek nincs hozzáférése villamos energiához és a kórházak gyakran nem tudják tárolni a hűtést igénylő vakcinákat és orvosságokat. A városok szegénynegyedeiben pedig gyakran szakadozik az áramellátás.

Emellett sok gazdálkodó vagy halász nem fér hozzá a termékeinek a piacra juttatásához szükséges hűtőkamrához, -kamionhoz, ezek a termékek pedig néhány óra alatt tönkremennek, ha 30 Celsius-fokon tárolják. Míg hűtve napokig frissen maradnak.

Az angliai Birminghami Egyetem kutatóinak múlt héten közzétett tanulmánya szerint 2050-re megnégyszereződhet a hűtőberendezések száma világszerte, elérve a 14 milliárdot, ami az áramfogyasztás óriási növekedését eredményezné.

Illusztráció: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik