Tudomány zöldövezet

Meglincseltek 300 védett állatot

Egy krokodil megölt egy embert, mire a feldühödött falusiak megrohamozták a közeli krokodilfarmot, és botokkal, lapátokkal és késekkel lemészárolták az ott tartott összes hüllőt.

Indonéziában járunk, Nyugat Pápuán, ahol egy tragédia az emberi nem legsötétebb, legprimitívebb oldalát hozta ki a helyiekből. A közelebbi helyszín egy krokodilfarm, ahol új-guineai krokodilokat és védett bordás krokodilokat tartottak egyrészt a fajok megóvása, másrészt kereskedelmi célból. Ha ugyanis a krokodilbőr iránti keresletet ilyen farmokról elégítik ki, azzal megmentik a vadon élő populációt az orvvadászattól.

A krokodil embert ölt

Pénteken egy – állítólag a farmról kiszökött – krokodil megölt egy helyi embert, aki épp füvet gyűjtött a vízparton háziállatai számára:

A krokodilfarm munkatársa hirtelen segélykiáltásokra lett figyelmes. Azonnal a helyszínre sietett, de segíteni már nem tudott, a krokodil már megölte áldozatát

– mondta az indonéziai Nyugat-Pápua Természeti Erőforrás-védelmi Hivatalának vezetője.

Az emberek krokodilokat öltek

Temetését szombaton tartották, a szertartás után a falusiak botokkal, késekkel, kalapácsokkal és lapátokkal felszerelve, bosszút kiáltva betörtek a farmra. Megtámadták az irodát is, de az igazi pusztítást az állatok közt végezték:

A telep összes krokodilja, 292 különböző életkorú és fajú hüllő a lincselés áldozatául esett.

A hatóságok azt állítják, nem tudták megállítani a csőcseléket. Tettükre nincs mentség, de el kell fogadni, hogy félnek.

Helyesen cselekedtünk, ezen a környéken, ilyen közel az emberekhez nincs helyük ezeknek az állatok. Távolabb kellene őket tartani, ahol senkire nem jelentenek veszélyt

– nyilatkozta egy falusi.

Mi a megoldás? Általánosságban nyilván a biztonság erősítése, helyi szinten pedig lehet, tényleg a költözés. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy bár az IUCN szerint mindkét faj a sebezhető vagy veszélyeztetett kategóriában van, természetes állományaik viszonylag jó állapotban vannak.

Kiemelt képünk illusztráció, újszülött bordás krokodilok. Forrás: DHANA KENCANA / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik