Tudomány zöldövezet

Megsegítik a világ legbénább állatát

24.hu
24.hu

2018. 07. 05. 15:34

A koalákról egészen sok mindent el lehet mondani,de hogy talpraesettek lennének, az már csaknem rágalommal ér fel. Kilátástalan helyzetükért az emberi tevékenység felel, ezért nem kérdéses, hogy mindent igyekszünk megtenni értük.
Korábban a témában:

Az MTI számolt be arról, hogy egy nemzetközi kutatócsoportnak  sikerült feltérképezni a koalák teljes génállományát, ettől pedig a fajt tizedelő, nemi úton terjedő kór megfékezését remélik. Szerencsétlen erszényeseket ugyanis nemcsak a kutyatámadások, közúti gázolások, élőhelyük az erdőirtás és az urbanizáció miatti zsugorodása, hanem a klamídia nevű, nemi úton terjedő betegség és a koala retrovírus is veszélyezteti.

A túlélés záloga lehet

Egy 29 országból származó 54 tagú nemzetközi kutatócsoport ötéves munkája kellett hozzá, de sikerült. A tudósok úgy vélik, hogy amint az emberi genom elkészítése forradalmasította az emberi gyógyszerkutatást és akár a személyre szabott gyógyszerek tervezését is lehetővé teszi, a koalák számára is ez lehet a jövő.

A koala genomja adja az ugródeszkát az egyedülálló faj megmentésére irányuló erőfeszítésekhez

– fogalmazott a tanulmányt társszerzőként jegyző Katherine Belov, az összehasonlító genomika professzora, az Earlham Intézet munkatársa. Az eredmények megnyitották az utat más erszényesek genomjának megfejtéséhez, a védelmükre hozott intézkedések tökéletesítéséhez, egészségük jobb megértéséhez. Innentől kezdve pedig hatékonyabb védelmükhöz.

Nagyon sérülékeny

És hogy miért neveztük a címben a koalát a világ legbénább állatának? A jelző nyilván szubjektív, de indokolt. Semmi köze a mackókhoz, ezt csak cuki medvebocshoz hasonló külseje miatt ragasztották rá az első telepesek. Legközelebbi rokona a vombat, ami egyébként legalább annyira cuki, mint ő:

(FILES) File photo taken September 14, 2006 shows a man holding a wombat at a zoo near Australia's Phillip Island. An Australian man who survived last year's devastating bushfires was recovering April 6, 2010 after a wombat repeatedly attacked him outside his temporary home in Flowerdale, northeast of Melbourne, an official said. The man, who reportedly later killed the wombat with an axe after it brought him to the ground and attacked his chest, was treated at hospital for bites to his arms and legs. AFP PHOTO / FILES / Paul CROCK / AFP PHOTO / AFP FILES / PAUL CROCK
Wombat (Fotó: PAUL CROCK / AFP FILES / AFP)

A koala gyakorlatilag kizárólag eukalipuszleveleket eszik, önmagában az csoda, hogyan marad életben ezen a tápanyagban szegény étrenden. Nyilván nem véletlen,hogy napi 20 órát tölt szinte mozdulatlanul, nagyrészt szundikálva. Fennmaradásához viszonylag nagy, összefüggő erdős területekre lenne szüksége, ám erre esély sincs az egyre népesebb országban.

Az autópályák és utak szinte áthághatatlan akadályt jelentenek számukra,élőhelyük egyre inkább felaprózódik. Talán túlzás nélkül állítható, hogy képtelenek alkalmazkodni környezetük gyors változásához, fennmaradásuk hosszabb távon a mi kezünkben van.

(Kiemelt kép: HUANG GUOBAO / XINHUA)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.