Tudomány

Egy új kutatás szerint nincs bizonyíték a kilencedik bolygó létezésére

A szakértők 2016 óta egyre több bizonyítékot találnak arra vonatkozóan, hogy egy egyelőre ismeretlen, kilencedik bolygó is kering a Naprendszerben. Egy új kutatás szerint azonban az eddigi adatok másként is értelmezhetőek.

A Boulderi Coloradói Egyetem munkatársai által vezetett csapat szerint a Naprendszer peremén tapasztalt különös égitestmozgások valójában nem egy bolygó gravitációs mezőjének jelei – írja az IFLScience.

A Naprendszer kilencedik bolygójának létezését 2016-ban vetette fel Konstantin Batygin és Mike Brown. A szakértők a Neptunusz pályáján túl fekvő Kuiper-övet tanulmányozva arra jutottak, hogy néhány helyi objektum, például a 90377 Sedna mozgását egy egyelőre azonosítatlan égitest tömegvonzása befolyásolhatja.

Ha nem létezik a kilencedik bolygó, sok jelenséget nehéz lesz megmagyarázni
Egyre több bizonyíték igazolja a feltételezett kilencedik bolygó létezését.

Az új tanulmányban azonban a szerzők azt írják, az égitestek különös keringését sokkal nagyobb valószínűséggel alakíthatják ki gravitációs ütközések és az űrtörmelékkel való interakciók, mint egy rejtőzködő bolygó.

Jacob Fleisig, a tanulmány vezetője szerzője szerint a kisebb objektumok pályája a Nap egyik oldalán halmozódik fel, az apróbb égitestek pedig a nagyobbakkal találkozva megváltoztatják azok keringését.

A szakértők a kisebb objektumok mozgását a percmutatóhoz, a nagyobbakét pedig az óramutatóéhoz hasonlították. A kisebb égitestek jóval gyorsabban mozognak, és amikor pályájukon haladva megközelítik a lomhább objektumokat, együttes gravitációjuk képes befolyásolni a nagyobb égitestek keringését.

Batygin a Popular Mechanics-nak nyilatkozva azt mondta, az új magyarázat nem meggyőző, ugyanis a Kuiper-övben nincs kellő tömeg ahhoz, hogy a Fleisigék által leírt jelenség létrejöhessen.

Mind a megfigyelések, mind az elméleti becslések a Kuiper-öv teljes tömegét a Földénél lényegesen kisebb értékre helyezik

– nyilatkozta a szakértő.

Batygin hozzátette, éppen emiatt a régió objektumai inkább a Neptunusz tömegvonzásához kötődő égitestekként, és nem egymással interakcióban lévő objektumokként viselkednek.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik