Tudomány

Káprázatos GIF készült egy üstökös felszínéről

A látványos GIF-en nem az Antarktisz egyik eldugott szirtje látható, hanem egy üstökös felszíne. A felvételt egy Twitter-felhasználó hozta létre az Európai Űrügynökség (ESA) egyik űreszközének felvételei alapján.

A Rosetta űrszonda 2004 márciusában indult el, hogy közelről tanulmányozza a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstököst. Az űreszköz leszállóegysége, a Philae 2014 novemberében landolt az égitesten.

A lenyűgöző GIF a szerkezet által készített felvételek alapján született meg – írja a Space.com. Az online elérhető képeket a landru79 nevű Twitter-felhasználó dolgozta fel.

https://twitter.com/landru79/status/988490703075463168

A GIF-en megfigyelhető, hóesésre emlékeztető jelenség nem sokban hasonlít a Földön tapasztalható csapadékhullásra. A jelenséget feltételezhetően a kavargó, napfény által megvilágított porszemcsék, illetve a kozmikus sugárzás alakítják ki.

A havazásszerű látvány létrejöttében a háttérben mozgó csillagok is szerepet játszanak. Landru79 egy második GIF-et is készített, melyen a csillagok helyét már rögzítette. Ezen a képsoron jobban érzékelhető, hogy nem az égbolt, hanem az égitest forog.

https://twitter.com/landru79/status/988807933243863040

A GIF mozgalmasságában az is szerepet játszik, hogy a készítő némiképp felgyorsította az eseményeket. Az első képkockához felhasznált fotó 2016 június 1-én, magyar idő szerint este 7-kor; a második képkockához használt felvétel pedig mintegy fél órával később készült.

Landru79 szerint a következő cél az, hogy a Rosetta színes felvételeit feldolgozva még káprázatosabb GIF-et alkosson az üstökös felszínéről.

(Kiemelt kép: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik