Tudomány

Rendkívül látványos sarki fényeket okozott a pénteki geomágneses vihar

Egy kisebb geomágneses vihar alakult ki a Föld légkörében április 20-án. Az esemény hatására a sarki fények a pólusoktól távolabb is megfigyelhetővé váltak.

A bolygóközi lökéshullám magyar idő szerint április 20-án hajnalban érte el bolygónkat – írja a Space.com. Az esemény során négyszeresére erősödött a Napból a Föld felé áramló részecskék, az úgynevezett napszél intenzitása.

A jelenség hatására G2-es szintű, azaz mérsékelt geomágneses vihar alakult ki az atmoszférában. Az efféle viharok ingadozásokat okozhatnak az elektromos hálózatokban, valamint a rádiókommunikációt is megzavarhatják. Az átlagosnál erősebb napszelek emellett a sarki fényekre is hatással vannak, melyek így a szokottnál délebbre, illetve északabbra is feltűnhetnek.

Április 20-án a fényjelenségeket északon hat amerikai államban, délen pedig Tasmaniában is megfigyelték.

A geomágneses vihar során a fények olyan erőssé váltak, hogy még a fényszennyezett városokban is láthatóvá váltak.

Sarki fény akkor alakul ki, amikor a Föld mágneses mezeje interakcióba lép a Napból érkező részecskékkel. A mágneses tér a déli és az északi pólusok felé tereli a részecskéket, melyek a sarkoknál képesek belépni a légkörbe. Az atmoszféra felső rétegét elérve aztán világítani kezdenek. Minél több részecske érkezik bolygónkhoz, annál látványosabb lesz a jelenség.

A sarki fény az oxigénmolekulákkal való interakció miatt általában zöld és sárga színekben pompázik, a nitrogén hatására ugyanakkor bizonyos esetekben kék árnyalat is létrejöhet.

Yari Coloado-Vega, a NASA munkatársa a Space.comnak nyilatkozva azt mondta, az április 20-i geomágneses vihart a Nap külső atmoszféráján kialakult lyuk, illetve az ezen keresztül kiszökő részecskék okozták. Az efféle lyukak általában a csillag kevésbé aktív periódusai alatt jönnek létre.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik