Tudomány zöldövezet

Veszélyben a punk teknősök

Hogy az érintett faj egyedei punkok, emósok vagy metálosok, arról megoszlanak a vélemények. Az azonban biztos, hogy az élőlények komoly veszélyben vannak.

A Mary River-i teknős (Elusor macrurus) a 29. helyet foglalja el a Londoni Zoológiai Társaság evolúciós szempontból egyedi és veszélyeztetett hüllőfajait jegyző listáján – írja az Earther. A nyilvántartást szerdán tették közzé.

Ha elveszítjük ezeket a fajokat, semmi hozzájuk hasonló nem marad a Földön

– mondta Rikki Gumbs, a lista összeállításán dolgozó szakember.

A Mary River-i teknős csak az ausztráliai Queenslandben, a Mary River vizében fordul elő. Az élőlény kloákáján található egyedi, kopoltyúszerű testrészével képes akár 3 napon át is a felszín alatt maradni. Ez azonban nem az egyetlen különlegessége a fajnak.

A teknősökön gyakran telepednek meg a folyóban élő algák, egyedi frizurákat alakítva ki az állatokon.

Ezen a linken láthat a punk teknősről egy menő képet.

A teknős populációja az 1970-es évek óta csökken. A jelenség hátterében az emberi tevékenység, illetve a faj szaporodási képessége áll – az egyedek csak 25 éves koruk után képesek párosodni.

Az állat élőhelye az utóbbi évtizedekben drámaian átalakult a gátak felépítése miatt. A helyiek ráadásul gyakran ellopják a teknőstojásokat, mivel azok az állatkereskedelemben igen értékesnek számítanak. Ezen okok miatt csak kevés olyan példány akad, amely képes lenne szaporodni.

A Mary River-i teknős érdekes frizurájáról Chris Van Wyk készített remek fotókat, melyeket ide kattintva tekinthet meg.

 

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik