Tudomány az élet nagy kérdései

Miért libabőrözünk a jó zenétől?

A libabőr megjelenését általában a test hőszabályozása okozza: a bőrfelszín alatt található apró izmok a hidegben összehúzódnak, az így felemelkedő szőrszálak pedig megkönnyítik a bőr száradását. Ugyanakkor egyéb tényezők, például a pszichoaktív drogok, illetve a zene is kiválthatja a szőrmeredezést.

A Mental Floss szerint az emberek mintegy 50 százaléka képes libabőrözni a zenétől. Egy 2011-es tanulmány alapján a zene olyan folyamatot indít el az agyban, melynek hatására dopamin áramlik a striátumba – ez az előagy azon része, melyet a szex, a drogok és a szerencsejáték is aktiválhat.

A dopamin szintje viszont már másodpercekkel a dalok csúcspontja előtt is képes megemelkedni. Ennek oka az, hogy agyunk folyamatosan, még zenehallgatás közben is igyekszik megjósolni, hogy mi fog következni.

A zene azonban gyakran kiszámíthatatlan, és rendesen megdolgoztatja agyunkat.

Mikor végre valahára eljön a dal különleges pillanata, a striátum megkapja a maga dopaminlöketét.

A hormon hirtelen felszabadulása fizikai tünetekkel is jár: megváltozhat az ember szívverése, lélegzése, testhőmérséklete, szőrszálai pedig égnek állhatnak.

Kép: Thinkstock

Más elméletek is léteznek a zene okozta szőrmeredezés megmagyarázására. Egy 2001-es tanulmány szerint például a jelenség hátterében az amigdala, az érzelmek feldolgozását irányító agyi terület egyedi viselkedése áll.

Bizonyos hangok olyan félelmi reakciót válthatnak ki a régióban, melynek hatására kialakul a libabőr.

Az agy gyorsan felülvizsgálja a potenciális fenyegetést, és mikor rájön, hogy valójában nincs semmi probléma, az embert kellemes érzés tölti el.

Egy 2016-os kutatás azt is felfedte, hogy a zene okozta libabőrözés hajlamát az agy szerkezete is befolyásolja – írta az IFLScience.

Vizsgálatukban a szakértők tanulók agyát elemezték MRI segítségével. Az analízis adatai alapján a szőrmeredezést tapasztaló alanyok agyában több volt a kapcsolat a hallókéreg és az érzelmi feldolgozást szabályzó régiók között. Ez azt jelenti, hogy az érintetteknél az egyes területek sokkal hatékonyabban kommunikálnak egymással.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik