Tudomány az élet nagy kérdései

Miért nő szőr a szemünk felett?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 03. 25. 15:05

Az evolúció során az emberek testszőrzetük jelentős részét elvesztették, bizonyos területeken azonban jelentős szőrmennyiség maradt - nem véletlenül.

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy felesleges jellemző vagy kiegészítő nem tűnik el az evolúció során – persze, azért akadnak kivételek. Nem véletlenül maradt meg az ember szeme fölötti, szőrrel borított sáv sem, amely három fontos funkcióit is ellát.

A szemöldök egyrészt kiemelt szerepet tölt be a szem védelmében,

óvja az érzékszervet a homlokról lecsorgó folyadékkal, például az esővízzel és az izzadsággal szemben.

Egyes szakértők szerint a szem ilyenfajta védelme olyannyira elengedhetetlen, hogy amennyiben nem alakult volna ki a szemöldök, úgy egyéb testrészek, például a hatalmas szempillák vagy kitüremkedő csontok óvhatnák a szemet.

A szemünkbe kerülő folyadék ugyanis megzavarhatja egyik legfontosabb érzékünket, a látást. Gondoljunk csak bele, hogy távoli felmenőink miként tudtak volna vadászni a párás, forró vagy éppen esős napokon, ha szemüket folyamatosan törölgetniük kellett volna.

A szemöldök az információátadást is segíti. A szőrös, mozgékony sáv a nonverbális kommunikációban tölt be kulcsszerepet, helyzete egyértelmű érzelmeket közvetít – a felhúzott szemöldök például csodálkozásra, míg az összevont szemöldök haragra utal.

Kép: Thinkstock

A szemöldök ráadásul az arcfelismerést is támogatja, sőt néhány kutató úgy véli, hogy ez a funkciója legalább olyan fontos, mint a védelmi szerep.

Javid Sadr, az MIT idegtudományi szakértője kollégáival egy 2003-as tanulmányában azt vizsgálta, hogy az alanyok milyen arányban ismerik fel a hírességeket (például Richard Nixont vagy Winona Rydert) olyan képek alapján, melyeken arcukról eltávolították a szemüket vagy a szemöldöküket.

A szem nélküli hírességeket a résztvevők 60, míg a szemöldök nélkülieket 46 százalékos pontossággal azonosították. Sadrék a kutatás végén arra jutottak, hogy a szemöldök az ajkak mellett az arc legkifejezőbb részei.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Via: BBCPsychology Today, Science Focus, kiemelt kép: Pixabay)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.